Soppkök Malmö brukar i första hand tala om hemlöshetsproblematik och utsatthet, inte rasism och diskriminering. Inte för att vi inte tycker frågan är viktig utan för att dessa frågor ingår som en naturlig del i vårt arbete. Hos oss är alla välkomna.
Det är bra att rasism och diskriminering uppmärksammas med en egen dag, men det är det dagliga arbetet som gör verklig skillnad.
Manifestationer och demonstrationer gör nytta, men dialog och kunskapsutbyte skapar hållbarhet.
Vi välkomnar som sagt alla, oavsett om man befinner sig i en utsatt situation, känner sig ensam eller vill diskutera viktiga frågor. Det uppstår även hos oss konflikter mellan människor och idéer, men vi är övertygade om att skarpa kanter måste få stöta sig mot varandra och slipas av till mjuka hörn.
Empati och förståelse är grundbulten i allt socialt arbete, även i det anti-rasistiska och anti-diskrimineringsarbetet.
Det är farligt att dela upp människor i kategorier. Det kan lätt utnyttjas av grupperingar som vill ställa svaga grupper mot varandra. Ibland är det dock nödvändigt för att konkret kunna diskutera behov och lösningar.
Soppkök Malmö ser både skillnader och likheter mellan utsatta EU-medborgare och människor skrivna i Malmö som befinner sig i en hemlös situation.
Båda grupperna är utsatta och utsätts för diskriminering på olika sätt.
Behov och lösningar ser dock olika ut.
Utsatta EU-medborgare behöver i första hand värme och skydd baserat på mänskliga rättigheter.
Dessa människor konkurrerar inte på en inhemsk bostadsmarknad. De vill bara slippa frysa och utsättas för hatbrott under tiden de vistas i Sverige.
Människor skrivna i kommunen behöver inte värme och skydd. De SKA ha bostäder. Också det en mänsklig rättighet.
Båda gruppernas behov och rättigheter måste diskuteras, annars diskriminerar man.
Vi välkomnar en dialog där parter med olika kunskaper och erfarenheter träffas för att föra en dialog, inte vinna en diskussion.
Det krävs hårt arbete och att vi lämnar egot hemma om vi tillsammans ska kunna bygga en stad som vi alla kan vara stolta över.