– Vi är satta på undantag här i Kopparberg och känner att vi kommer i andra hand. Det är svårt att hitta ansvariga personer för att ta upp problem med till exempel utrustningen. Ett exempel av många är att vi har många brandmän som jobbar på bryggeriet, där finns det viss radioskugga för personsökarna som ska larma när vi ska rycka ut. Det finns en enkel lösning som är att sätta upp en förstärkare, det har vi påpekat i två år till Ludvika men utan respons, säger gruppbefälet Peter Jeppsson på räddningstjänsten i Ljusnarsberg.
Ingen ersättare
Ett annat problem är att den heltidsanställde stationsansvarige i Kopparberg aldrig har blivit ersatt sedan han gick i pension för fyra år sedan. Ytterligare en omständighet är att brandmännen upplever att de interna utbildningarna från arbetsgivaren inte är tillfredsställande och för få. Deltidsstationerna prioriteras i andra hand fast deltiden är stommen i räddningstjänsten.
– Vi får 4 006 kronor för en jourvecka då vi har 24 timmars jour. I en grannkommun fick deltidsbrandmännen påökt med 1 500 kronor. Det är vi också värda. Och så vill vi att Ljusnarsberg kommun kan ordna kombitjänster, att kommunen anställer personer inom till exempel parkförvaltningen som samtidigt är deltidsbrandmän. Det skulle underlätta rekryteringen. Som det är nu är vi två man kort, 19 brandmän i stället för 21 som vi ska vara. Det ser kanske bra ut på pappret, men vi har många som jobbar på annan ort, och som är föräldralediga, säger Peter Jeppsson.
Förlängd utryckningstid
I konsekvensanalysen från Räddningstjänsten Västerbergslagen står det att närmaste räddningstjänst finns i Guldsmedshyttan och att utryckningstiden därifrån förlängs med 28 minuter när larmet går.
– En brand utvecklar sig från brandkälla till övertändning på 5 till 15 minuter, så en extra halvtimme innebär att risken för att byggnaden inte går att rädda är överhängande. Detsamma gäller vid larm om drunkningstillbud. Det blir sannolikt betydligt svårare att hinna fram i tid för att rädda folk i vattnet. Och vid trafikolyckor kan en halvtimme mer innebära att räddningspersonal från ambulans och polis får svårare att arbeta med livsuppehållande akutvård på plats i väntan på att brandkåren kommer fram för att klippa lossa en fastklämd person. Vi måste komma överens med brandmännen i Kopparberg på något sätt, säger brandingenjör Mårten Ribbing, Räddningstjänsten Västerbergslagen.
Kräver svar
Det är länsstyrelsen i Dalarnas län som har tillsynsansvar för Räddningstjänsten Västerbergslagen.
– Vi ser ytterst allvarligt på läget. Ludvika kommun har lämnat in en handlingsplan till oss hur situationen ska lösas. Senast nästa vecka kommer länsstyrelsen att återkoppla till kommunen för vidare åtgärder, säger Peter Forsström funktionssamordnare samhällsbyggnadsenheten länsstyrelsen Dalarnas län.