Nej, den som ska lämna in en valsedel ska inte få bestämma vem som ska ta emot personens röst. Helt enkelt därför att det skulle kunna vara diskriminerande. Det har Stockholms tingsrätt nu slagit fast efter att ha prövat fallet där en person fråntogs sitt uppdrag som ordförande i en vallokal i Björkhagen i Stockholm efter att han protesterat mot riktlinjer som han ansåg rasistiska.
– Det är mycket positivt att domstolen så tydligt slår fast att riktlinjerna skulle kunna leda till diskriminering och inte är tillåtna, säger John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defenders som hjälpt till att driva fallet till domstol, i ett pressmeddelande.
Bakgrunden är en utbildning för röstmottagare som hölls inför EU-parlamentsvalet 2019. Där informerades deltagarna att om en person vägrar lämna över sin röst till en röstmottagare med hänvisning till den sistnämndes utländska bakgrund så ska väljaren ges möjlighet att lämna över rösten till en ”svensk” mottagare.
Harry Peronius, då ordförande i vallokalen i Björkhagen, protesterade mot riktlinjerna och hävdade att de var rasistiska. Kort efter händelsen fråntogs mannen sitt uppdrag med motiveringen att han på grund av sin inställning skulle kunna förvägra väljare sin rätt att rösta.
Och nu ger alltså Stockholms tingsrätt Harry Peronius rätt:
“Tingsrätten delar Harry Peronius ståndpunkt att en väljare inte kan styra över vem som i en vallokal ska ta emot dess röst och att en sådan ordning skulle kunna vara diskriminerande. Skulle aktuell situation inträffa är det inget som hindrar att väljaren ifråga går och förtidsröstar istället eller helt enkelt låter bli att rösta. Det kan således enligt tingsrätten inte ses som en vägran att ta emot en röst”, skriver de i domen.
Dessutom slår domstolen fast att Stockholms stads valnämnd inte hade rätt att säga upp Harry Peronius. Däremot avvisar tingsrätten Peronius krav på ersättning för kränkning eftersom de också slår fast att ärendet är preskriberat.
– En stark rösträtt är mycket viktig i en demokrati, men den får inte utövas på bekostnad av andras rättigheter. Nu behöver Stockholms stads valnämnd förtydliga sina riktlinjer och säkerställa att det råder nolltolerans mot rasism och diskriminering. Respekt för grundläggande rättigheter måste gälla i vallokaler på samma sätt som vid annan myndighetsutövning, säger John Stauffer.