Hundratals olika arbetsplatser i hela kommunen och besked först samma morgon. Så ser det ut för kommunens egna bemanningsanställda.
– Folk tror inte det är sant.
Det säger personal inom kommunens bemanningsenhet som SmF har varit i kontakt med och som uppger att situationen har blivit allt stressigare. Numera förväntas samma personal arbeta inom en rad olika verksamheter, som äldreomsorg, boendestöd, hemsjukvård, dagcenter och omsorg. Dessutom ska man också vara beredd att ta sig överallt inom kommunen, från Bankeryd och Norrahammar till Gränna och Visingsö.
– Det har successivt blivit att vi ska göra mer. Man får nästan börja gå mot busshållsplatsen redan innan de ringer. Är det meningen att vi ska sitta där och vänta?
Personal berättar om sömnsvårigheter på grund av stressen i arbetet och att det ofta fattas personal.
– Folk tror inte att det är sant när man berättar om arbetssituationen, det är ett rent utnyttjande. Får det verkligen vara så inom kommunen? Vi brukar prata om det, men ingen vågar säga något utåt, uppger en bemanningsanställd.
Bemanningsenheten inom Jönköpings kommun har funnits i 12 år och består nu av ett hundratal personer som är fast anställda med årsarbetstid. De bemanningsanställda får ett tillägg på omkring ett par tusen i månaden, för resorna till och från de olika arbetsplatserna – en summa som inte räcker för att täcka kostnaderna, menar personal som SmF har pratat med och som är kritiska till att facket för några år sedan gick med på att slopa reseersättningen för detta tillägg.
– Jag förstår inte hur facket kunde godkänna detta.
”Ingår i uppdraget”
På fackförbundet Kommunal säger man att man inte känner till problemen:
– Det är ingen som har hört av sig till mig. Det ingår ju i bemanningsuppdraget, det vet man ju när man söker ett sådant jobb att det är så man jobbar, säger Eva Nilsson på sektion Vård och omsorg Jönköping.
Hon säger att Kommunal är positiva till bemanningsenheten som sådan:
– Istället för att gå på timmar så har man ju fast anställning. Man söker ju till det själv och de flesta är väldigt duktiga. Det är ett fritt arbete där man får se väldigt mycket. Men om man inte har varit på en arbetsplats på ett tag så kan det ju bli lite jobbigt, men samtidigt så behöver man inte ta ansvar för allt runtomkring, säger Kommunals Eva Nilsson.
Hon menar dessutom att det finns möjligheter att begränsa var man arbetar någonstans, men då blir också månadstillägget lägre.
Organisationsförändring på gång
Carin Wiberg är områdeschef för äldreomsorgen och bland annat ansvarig för bemanningsenheten. Hon bekräftar att personalen förväntas vara beredd att åka mot jobbet direkt vid bokningar samma morgon, men personalen skriver själv upp sig på vilka tider man kan jobba.
– När de är i tjänst så måste de vara beredda på att direkt gå mot busshållsplatsen. Om du har betalt från klockan åtta på morgonen så är du i tjänst från åtta på morgonen. Det är ingen beredskap, utan man är i tjänst och har betalt.
Samtidigt berättar hon att kommunens bemanningsenhet är under förändring. Enheten ska delas upp i mindre pooler, så kallade resursnära pooler. Förändringarna beror dock inte på klagomål från personalen, menar hon.
– När bemanningsenheten startade var den betydligt mindre än vad den är i dag, det har blivit en stor koloss. Vi har en jättebemanning på typ 100 personer, det är stort och svårhanterligt.
När förändringarna ska genomföras är dock inte bestämt, det finns ingen tidsplan. Inte heller vet man exakt hur förändringarna ska se ut.
– Vi vill skapa kontinuitet, med inte lika många inblandade. Tanken är också att personalen inte ska behöva resa kors och tvärs, säger hon.
Någon garanti för att personalen inte ska tvingas åka över hela kommunen för jobb finns det dock inte.
– Nej, är man anställd i en bemanningspool så är man anställd i hela kommunen.
Hanna Eklöf
hanna.eklof@etc.se
Är du i samma situation och vill berätta? Hör av dig till folkbladet@etc.se