– Vi får återkommande rapporter om pushbacks mot personer som söker asyl. De här illegala tvångsåterförandena sker regelbundet och frekvent både vid landgränsen i norr och till havs, säger Peter Kessler som är talesperson för UNHCR.
Bland vittnesmålen framkommer att maskerade män i uniform, med märkena borttagna, tvingat tillbaka flyktingar till turkisk mark.
– Att märkena tagits bort gör att vi inte kan säga vilka som står bakom.
Barn tvingas tillbaka
I flera fall har misshandel förekommit. Även beslagtagande av personliga ägodelar, som mobiltelefoner och pass, samt splittringar av familjer.
– Vi har även information om personer som plockats upp i städer, som Thessaloniki som ligger långt från gränsen, och sedan tvingats att korsa gränsen utan att få ta kontakt med sina familjer eller partners. Det har hänt att barn plockats upp på busshållplatser och tvingats gå över gränsen, säger Peter Kessler.
Vissa händelser har skett flera dagar efter att de drabbade kommit till Grekland, i vissa fall efter att de registrerat sig som asylsökande. Peter Kessler betonar att händelserna som beskrivs är svårt traumatiserande för de som utsätts. Många gånger har personerna flytt krig och förföljelse i hemlandet, och de riskerar att drabbas av en återtraumatisering.
– De här avvisningarna bryter mot grekisk lag, europeisk lag och internationell lag, säger han.
Berättelserna blir fler
Omid Alizadah arbetar i ett av de läger där organisationen Stand by me Lesvos är aktiva. Han möter människor som nyligen kommit till Grekland, och många av dem har kontakt med andra som försöker ta sig till Europa. Omid Alizadah bekräftar att berättelserna om pushbacks blir vanligare.
– Vanligtvis genomförs det av grekiska kustbevakningen eller Frontex. De möter dem som kommer med båtar från Turkiet. De utsätter dem för våld, slår dem och flyttar dem till små båtar som de lämnar i vattnet. Det här har vi hört om väldigt mycket på sistone, säger han.