– Situationen att antalet vräkta barnfamiljer ökar är jag inte alls nöjd med. Stadens hemlöshetsstrategi handlar om att förebygga och det finns en tydlig målsättning om att inga barn ska vräkas. Så de här siffrorna kan jag absolut inte vara nöjd med, säger Marina Johansson (S) som är kommunalråd och vice ordförande i kommunens sociala resursnämnd.
Antalet barn ökar
Även nationell nivå ökar antalet vräkningar där barn är inblandade. Sammanlagt vräktes 448 barn i Sverige förra året, att jämföra med 392 stycken året innan. Siffrorna strider mot regeringens nollvision om att inget barn ska vräkas från sina hem.
– Vårt mål är att så få barn som möjligt ska drabbas av en vräkning. Det är angeläget att hyresvärdar och kommuner fortsätter sitt gemensamma förebyggande arbete. Inte minst om det kommer en inbromsning i konjunkturen och fler riskerar att få problem med ekonomin. Det bästa är om parterna kan lösa situationen tidigt, innan skulden har växt och utan att Kronofogden behöver kopplas in, säger Kim Jonsson som jobbar med förebyggande arbete på Kronofogden.
Försöker förebygga vräkningar
I Göteborg har arbetet mot vräkningar intensifierats de senaste åren. År 2015 antog kommunfullmäktige en hemlöshetsplan där man föreslog ett antal vräkningsförebyggande åtgärder. Ett av förslagen var att göra det lättare för personer med hyresskulder att få avbetalningsplaner. Ett annat var att socialtjänsten och hyresvärdarna skulle göra gemensamma hembesök hos familjer som försummat hyresbetalningar eller stört grannarna, och därför riskerade att bli av med sina kontrakt.
Hemlöshetsplanen gick ut nu i årsskiftet men fastighetsnämnden har bestämt att kommunen ska se över om man antingen ska förlänga den befintliga planen eller göra en ny. Yrkandet kom från Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna och de lyfte särskilt fram vikten av att ha ett barnperspektiv i hemlöshetsarbetet. Men nu finns alltså ingen gällande hemlöshetsplan, och Marina Johansson (S) är orolig för att frågor som vräkta barnfamiljer och hemlöshet ska prioriteras ner nu när Alliansen sitter på den politiska makten.
– Jag vet inte vad de tänker om det vräkningsförebyggande arbetet, och jag har inte hört dem prata så mycket om hemlöshetsfrågor, säger hon.
Hon tror inte heller att Alliansens bostadspolitik kommer gynna barnfamiljer som riskerar att bli hemlösa.
– De pratar om utförsäljningar av allmännyttan och att ombilda hyresrätter till bostadsrätter. Det gör mig orolig. Tyvärr tror jag att det kommer bli svårare att nå upp till regeringens nollvision om vräkta barn med deras bostadspolitik, säger Marina Johansson.
”Vi har engagerat oss”
Sedan några veckor tillbaka är det Nina Miskovsky (M) som tagit över ordförandeskapet i kommunens sociala resursnämnd. Hon håller inte med om beskrivningen att hennes parti prioriterat bort hemlöshetsfrågorna.
– Jag har alltid de sociala frågorna för ögonen och jag tycker att vi har engagerat oss i den frågan. Det står med i vår budget, vårt valmanifest och jag har pratat mycket om hemlöshet på gator och torg, säger hon.
Hon påminner också om att det är Socialdemokraterna som suttit vid makten de senaste mandatperioderna och varit ansvariga över bostadsmarknadens utveckling.
– De har suttit vid makten i 24 år och vad har de gjort? Man har inte varit tillräckligt framsynt och sett till att behovet av bostäder uppfylls, säger Nina Miskovsky (M).
Påverkas fortfarande
ETC Göteborg har tidigare skrivit om Joel Beckman, vars familj blev vräkt från sin lägenhet i Majorna när han var 16 år. Idag har det gått 20 år sedan det hände, men han tänker fortfarande på det ofta.
– Även om jag har tagit mig vidare i livet är det ett stort svek och en stor sorg som jag alltid kommer att bära med mig. Att barn fortfarande vräks är ett stort misslyckande från samhällets sida. Även om det är ett tiotal barn varje år så innebär det lika många liv som blir mer eller mindre förstörda, sa han när ETC Göteborg träffade honom för ett drygt år sedan.
Efter vräkningen flyttade han runt på olika adresser under flera års tid. Den erfarenheten är han inte ensam om. Enligt en rapport från Barnombudsmannen hamnar barn som blir vräkta ofta i hemlöshet eller tvingas flytta mellan många tillfälliga boenden. Flera studier har visat att det är mycket svårt för en familj som blivit vräkt att ta sig tillbaka in på den ordinarie bostadsmarknaden. Ofta tar barnen själva ett stort ansvar för att hitta ett nytt boende till sin familj.
Vill jobba mot svartkontrakt
Just nu arbetar fastighetskontoret med att ta fram en ny hemlöshetsplan för Göteborg. Nina Miskovsky har flera satsningar som hon vill genomföra för att färre barnfamiljer ska vräkas.
– Jag tror på att fortsätta med gemensamma hembesök till familjer. Fastighetsbolagen måste också bli bättre på att informera om vad hyresgästerna har för ansvar, och vad som kan leda till en avhysning, säger hon.
Moderaterna vill också arbeta mer intensivt mot så kallade svartkontrakt. Enligt Kronofogden kan ökningen olovlig andrahandsuthyrning ha ett samband med att allt fler barnfamiljer vräks. När Kronofogden kommer till en lägenhet för att avhysa personen som står på kontraktet, kan det visa sig att det i själva verket bor en småbarnsfamilj där.
– Svartkontrakten är ett stort problem när det gäller utsatta barnfamiljer. De är väldigt blottade och i händerna på den man hyr av. Därför vill vi förstärka arbetet mot svartkontrakt. Jag hoppas att vi kan hitta sätt så att också de får möjlighet att hitta ett säkert boende, säger Nina Miskovsky (M).