Familjen Tibi/Abdullah har levt hela sina liv i Syrien. För drygt två år sedan, strax efter att hundratals människor hade förlorat livet i en stor gasattack utanför familjens hemstad Damaskus, bestämde de sig för att fly.
Layla Tibi och döttrarna Loreen och Loulia Abdullah reste i förväg och kom till Sverige några veckor före jul år 2013. Deras ärende behandlades snabbt och i februari året därpå fick de permanent uppehållstillstånd. Därefter kom Layla Tibis man och döttrarnas pappa Alaa Abdullah till Sverige och beviljades uppehållstillstånd som anhörig.
Allt såg ljust ut och familjen började förbereda sig för ett liv i värmländska Kristinehamn. Döttrarna, som i dag är 6,5 år gamla, gick på förskola och Layla Tibi började plugga SFI.
Men plötsligt ändrades familjens situation i en handvändning. Den 1 december förra året återkallade Migrationsverket Layla Tibi och döttrarnas uppehållstillstånd. Skälet var att det framkommit att de har dubbla medborgarskap. Utöver sina syriska medborgarskap är de även serbiska medborgare, något de blivit eftersom Layla Tibis mamma är född i landet.
”Bör inte utvisas”
Nu vill Migrationsverket utvisa tre fjärdedelar av familjen dit. Men Layla Tibi och döttrarna har själva aldrig bott i Serbien och har ingen anknytning till landet.
Familjen har överklagat beslutet med hjälp av migrationsrättsjuristen Abdullah Deveci. Han menar att större hänsyn borde tas till att barnen har skapat anknytning till Sverige, och helt saknar det till Serbien.
– Man borde inte vara så strikt när det är barn inblandade, och har varit här i flera år. Då bör man inte utvisa dem till ett land där de aldrig varit bosatta, inte kan språket och varken har någonstans att bo eller släktingar som de känner till, säger han.
Men enligt Migrationsverket tas inga hänsyn till graden av anknytning i den här typen av fall.
– Är man medborgare har man rätt att vistas i landet. Då finns inget utrymme i lagen att väga in anknytning. Man ansvarar för sina medborgare, det är den principen som gäller, säger Ulrika Langels, pressinformatör på Migrationsverket.
Pappan Alaa Abdullah, som enbart är syrisk medborgare, har inte fått sitt uppehållstillstånd återkallat. Det är ovisst när och hur familjen ska kunna återförenas. I beslutet från Migrationsverket står det att Layla Tibi och döttrarna förbjuds att återvända till Sverige under en period på två år.
– Mina döttrar fick inte träffa sin pappa på ett år och tre månader när vi hade flytt. Nu kanske de måste vara utan honom i två år. Det är jättesvårt för barnen, de är så små och förstår inte vad som händer, säger Layla Tibi.
Och det finns ytterligare orosmoln. Enligt Abdullah Deveci arbetar Migrationsverket på att återkalla även pappans uppehållstillstånd.
– Migrationsverket kan hävda att maken ska åka till Serbien och söka uppehållstillstånd där eftersom resten av familjen finns där. Juridiken har blivit striktare i takt med att politiken blivit hårdare. Nationalism och ekonomi går före mänskliga fri- och rättigheter och det syns tydligt i enskilda ärenden. Det har blivit svårare att få uppehållstillstånd, säger han.