När Pär Öberg får ordet i tingsrättens källarsal nummer tre inleder han med att förklara att han väntat på att få berätta sin version. Han menar att polis och media gjorde ett ”dåligt jobb” och han har uppfattningen att det var de förstnämndas bristfälliga planering som låg bakom det tumult som uppstod utanför Ica Focus – inte hans organisation. Han tillade också att det inte handlade om hets mot folkgrupp.
– Det handlar inte om att kränka andra folkgrupper. Eller göra folk rädda. Det är media som skrämmer upp folk, sa han.
På kammaråklagare Jonas Martinssons fråga varför NMR:s medlemmar valde att bära likadana kläder, svarade Per Öberg:
– Det utstrålar styrka, självsäkerhet och ser bra och propert ut. Istället för att man har massa olika märken på kläderna.
Det är just de uniformsliknande kläderna, vita skjortor och mörka byxor, och det enhetliga intrycket med fanor och sköldar med symbolen Tyrrunan, som kan komma att betraktas som hets mot folkgrupp. Blir det fällande domar i högre instanser innebär det att brottsrubriceringen breddas. Både fällande och friande domar får tydliga konsekvenser för polisens praktiska svängrum.
Möjliggöra tidigare ingripande
Göteborgs polischef Erik Nord har under en tid velat att brottsrubriceringen hets mot folkgrupp ska prövas juridiskt där även helhetsintrycket tas i åtanke – inte bara vissa ord och symboler.
– Om det är mer subtilt så infinner sig en osäkerhet. Kan det vara brottsligt? säger han.
En fällande dom i Högsta domstolen skulle möjliggöra för polisen att ingripa i ett tidigare skede.
– Då skulle inte demonstrationerna kunna se ut på det viset. Då släpper vi inte iväg dem utan rapporterar dem direkt, säger Erik Nord.
Under 1 maj demonstrationen i Kungälv hade ni med den tolkningen av lagen kunnat gripa dem redan när de tog första steget i sin marsch?
– Ja. Då hade vi kunnat plocka dem direkt. Då är det som om de hade hissat hakkorsflaggan och börjat marschera.
Polisen hade varnat
Redan innan Kungälvs demonstrationen startade hade dock polisen varnat organisationen för att marschera på sitt traditionella vis, för att de då skulle gripas. Men på plats blev verkligheten en annan.
– De såg ut på det viset några av dem, men då var vi fullständigt upptagna med att motdemonstrationerna hade spårat ur och övergått till våldsamt upplopp. Då fick vi välja, säger Erik Nord
Han tillägger att polisen nu arbetar med frågan i efterhand och att utgången av rättegången kring händelserna i Göteborg för två år sedan kommer att få konsekvenser för hur det går för de som eventuellt åtalas för händelser i Kungälv.
– Skulle det här bli prejudicerande domar så åker fler med i Kungälvsärendet. Då gäller det i princip bara att identifiera de närvarande, klädda på det viset, som ger de uttrycken, säger Erik Nord.