32
... självmordsförsök i veckan – i genomsnitt – sker på svenska häkten.Trots Kriminalvårdens försök att få ner antalet genom att rensa cellerna från allt som är möjligt att skada sig med ökar självmordsförsöken enligt myndighetens egna incidentrapporter.
Domstolen häktar
Den som på sannolika skäl är misstänkt för ett brott som kan ge fängelse i minst ett år kan häktas av domstol, om det finns risk att personen håller sig undan, undanröjer bevis eller fortsätter sin brottsliga verksamhet under tiden brottsutredningen pågår. Även personer som ska utvisas och de som misskött sin villkorliga frigivning kan placeras i häkte.
Åklagarmyndigheten: Det krävs för drägligare tid i häktet
Sverige kritiseras återkommande för långa häktningstider och långtgående isolering av häktade. Enligt Åklagarmyndigheten är åtgärderna delvis en följd av det rättegångssystem vi har, där stor vikt läggs vid vad misstänkta och vittnen säger vid själva rättegången. Därför måste misstänkta hindras från att påverka brottsoffer och vittnen före rättegången. Om tiden i häktet och restriktioner ska kunna minska kännbart, krävs att det blir möjligt att lägga större vikt vid vad misstänkta och förhörspersoner sagt under utredningstiden. Detta har, enligt myndigheten, prövats med framgång i bland annat våra nordiska grannländer.
15 000
... kronor per månad skattefritt för lidande. Det är schablon-ersättningen till den som suttit oskyldigt häktad mer än sex månader. Ersättningen för den första månaden är 30 000 kronor, därefter 20 000 kronor för varje ytterligare månad upp till ett halvår.
Därutöver ersätts förlorad inkomst.
Över fyra år i häkte
Ingen i Sverige i modern tid har suttit häktad lika länge som Peter Lahdo – över fyra år. Han häktades som 20-åring, misstänkt för medhjälp till dubbelmord, och hölls isolerad större delen av tiden. Peter Lahdo dömdes i hovrätten, men anser sig vara oskyldig. Harriette Broman är den kvinna som suttit längst tid i svenskt häkte, 556 dagar. Hon förklarades senare helt oskyldig.
Obegränsad isolering i Sverige
FN, Europarådet och Amnesty har i decennier kritiserat Sverige och svensk kriminalvård för långa häktningstider och för att hålla häktade, även underåriga, isolerade mer än 22 timmar om dygnet. Rätten att belägga häktade med restriktioner hur länge som helst är närmast unik för Sverige, enligt Sveriges advokatsamfund.
Trots kritiken visar Brottsförebyggande rådets senaste rapport att andelen inte minskar. Av drygt 9 000 häktade 2015 hade fler än 6 000 restriktioner, vilket för nio av tio innebar isolering.