BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Jag blir ofta stoppad av personer som har olika ärenden här i centrum. Jag är nog engagerad i alla föreningar som finns i Vivalla så många känner igen mig, säger Faisa Maxamed glatt innan hon går i väg för att hjälpa mannen.
Förändring
Sitt engagemang förklarar Faisa Maxamed delvis med sin uppväxt. Familjen bodde i Saudiarabien tills hon var 16 år.
– I Somalia är kvinnor självständiga och fria som här i Sverige, det är vår kultur. Men så är det inte i Saudiarabien. Min mamma sade ofta att ”du kan göra vad du vill, men inte här”.
Pappan jobbade som affärsman i Saudiarabien.
– Vi flyttade en del på grund av pappas jobb, jag har bott i flera länder i Mellanöstern och Afrika. Men aldrig i Somalia fast det är vårt hemland, berättar hon.
Familjen flyttade till Sverige för 13 år sedan när Faisa Maxamed var 23 år gammal.
– Här kan jag arbeta för förändring och driva frågor som jag brinner för. Men att jag är med i flera föreningar beror också på att det är så roligt.
KCIU bildades för några år sedan. Då jobbade Faisa Maxamed som etableringslots för nyanlända på arbetsförmedlingen. Och såg ett behov, för en grupp föll mellan stolarna.
– Kvinnorna, speciellt de som har familj och småbarn. De kommer aldrig till arbetsförmedlingen eller till SFI för att lära sig svenska för att de måste vara hemma med barnen. Och kan man inte språket är det svårt att förstå information, sköta kontakter med myndigheter och komma ut på arbetsmarknaden.
Mot tvångsäktenskap
KCIU jobbar med integration och utbildning på flera sätt. För två år sedan drev de ett projekt för kvinnor och deras döttrar om tvångsäktenskap. Deltagarna bodde i Vivalla och Markbaken men kom från Somalia och Eritrea.
– I en del kulturer diskuteras aldrig tvångsäktenskap eller könsstympning. Det förekommer men nämns aldrig. Och utan information och namn på olika företeelser är det svårt att diskutera. Nu kan mammorna och deras döttrar prata med varandra om de här frågorna, säger hon.
Svårare med män
Flera av tjejerna som var med har nu startat en egen förening som arbetar med jämställdhetsfrågor.
Faisa Maxamed berättar att hon har träffat en kvinna i Vivalla som hade funderat på att könsstympa sin dotter.
– Men hon ångrade sig efter att hon hade fått veta mer. Det är ett fruktansvärt ingrepp som skadar kvinnor psykiskt och fysiskt för resten av deras liv.
Har ni även utbildning för män?
– Det är svårare med män, informationen måste komma från en speciell person för att de ska lyssna. Gärna en man som har en position i samhället.
Nu jobbar Faisa Maxamed på Örebro kommun med mottagande av nyanlända. Hon är gift och har barn.
– Tre söner som är fem, åtta och nio år gamla.
Familjen bor i Vivalla och trivs mycket bra. Faisa Maxamed har flera familjemedlemmar som också bor i området.
– Vi planerar att bo kvar här, men man vet aldrig vart jobb och karriären för en. Jag har så många idéer.
Hon ser ljust på framtiden och är övertygad om att arbetet med jämställdhet går framåt.
– Men det måste börja hemma. Barn lär av sina föräldrar. Växer de upp med en fri och stark kvinna präglar det deras bild om jämställdhet mellan könen.