När Stockholms stad kommer med den årliga förskolerapporten för 2022 visar den på tydliga skillnader mellan de privata och kommunala förskolorna. När det gäller personaltäthet går det 5,6 barn per heltidsanställd i de privata förskolorna och 4,9 barn per anställd i de kommunala.
När det gäller personalens utbildning går det på de privata förskolorna 17,3 barn per förskollärare och 14,9 barn per förskollärare i de kommunala förskolorna. 34 procent av de anställda saknar utbildning på de privata förskolorna och 24 procent saknas utbildning på de kommunala.
– Det är ganska tydligt i rapporten att det är stora skillnader mellan de privata och kommunala förskolorna. Friskolesystemet tillåter att vinsten går före barnens bästa hela tiden. Det är skillnad på om det är ett aktiebolag som driver en förskoleverksamhet eller om det är kommunen, säger förskoleborgarråd Alexandra Mattsson (V).
Ändringar i skollagen
Förra året beslutade riksdagen om ändringar i skollagen för att få fler barn att skrivas in på förskolan och på så sätt få bättre kunskaper i svenska. I Stockholm finns stora socioekonomiska skillnader när det gäller hur många barn det är som går i förskolan. Förskolerapporten visat att inskrivningsgraden är allra lägst i de socioekonomiskt svaga stadsdelarna Järva och Skärholmen och högst i de socioekonomiskt starka Södermalm och Hägersten-Älvsjö.
När det gäller föräldrarnas nöjdhet med förskolan syns också skillnader mellan olika områden. De stadsdelar med högst omdömen i stadens föräldraenkät är Östermalm, Norrmalm och Södermalm. De två stadsdelar med lägst omdöme i enkäten är Rinkeby-Kista och Skärholmen.
”Behöver stoppas”
Samtidigt visar de granskningar som Dagens ETC gjort att stora förskolekoncerner som Tellusbarn riktar in sig på just utsatta områden där de vet att många föräldrar inte kan språket eller känner till hur förskolan fungerar.
– Man blir bekymrad och vi behöver stoppa aktiebolag från att bedriva förskola. Det kan däremot finnas andra typer av aktörer, som föräldrakooperativ. Vi jobbar för att ha en bra förskoleverksamhet i hela staden, inte minst ytterstaden. Om vi ska ha en stad där alla barn ges samma förutsättningar är det viktigt att öka inskrivningsgraden och se till att barn kommer till grundskolan med bra förutsättningar, säger Alexandra Mattsson.
Det skärs ner på skolan i Stockholm nu. Hur går det ihop med att ni lovar satsningar?
– Skolan har stora utmaningar till följd av att ekonomin förvärrats sedan vi satte budgeten i höstas. Vi visste ju att det var ett ansträngt ekonomiskt läge och satsade därför på att höja schablonen i förskolan och skolan. Vissa skolor har drabbats av ett minskat elevunderlag och det har fått väldigt stora effekter. Det är ett jättetufft ekonomiskt läge i alla kommuner. Det hade verkligen behövts ökade statsbidrag från regeringen i det här läget. Samtidigt har vi en budget med en av de högsta schablonerna för förskolan. Jag har inte fått några signaler för att det är några nedskärningar i förskolan.