Färre födslar ger barnmorskorna andrum – men oroar också
Bild: Shutterstock
Dagens ETC
Det föds färre barn än på decennier – och efter år av hårt tryck på förlossningsklinikerna kan nu landets barnmorskor andas ut. I alla fall till viss del. För samtidigt oroas många över att det minskade barnafödandet ska leda till neddragningar.
Drygt tre år har gått sedan mängder av barnmorskor gick ut och protesterade i det så kallade barnmorskeupproret. På Danderyds sjukhus förlossning i Stockholm slutade 50 barnmorskor som en följd av orimliga arbetsförhållanden, och i Skåne sa ännu fler upp sig ett halvår senare. Och även från andra delar av landet vittnade barnmorskor om ständig stress och en ohållbar arbetsbelastning. Men sedan dess har framför allt en sak förändrats – barnafödandet har minskat markant. Antalet födda 2023 var det lägsta på 20 år, trots att befolkningen växt med nästan 1,6 miljoner invånare, enligt statistik från SCB. Siffrorna för hela 2024 är inte publicerade än, men det första halvåret syntes samma trend – totalt föddes 50 500 barn, vilket är två procent mindre än året innan. Och på flera av landets förlossningsklinker märks det sjunkande födslotalet.
– Vi märker av minskningen tydligt. Kanske mer än de flesta förlossningsenheterna i regionen, eftersom vi alltid haft en ganska stor andel hänvisade till oss från andra sjukhus där det inte har funnits plats. Nu finns det oftast plats, och därför får vi betydligt färre förlossningar, säger Maria Hedström, chefsbarnmorska och vårdenhetschef på BB Södertälje.
Mer tid för varje kvinna
Under 2024 föddes 1 768 barn på BB Södertälje. Det är en minskning med 700 förlossningar sedan toppåret 2021. En förändring som har fått effekt, inte minst för att situationen för de anställda inte är lika pressad längre.
– Vi får mer tid för varje födande kvinna. Det kan fortfarande vara arbetspass med hög arbetsbelastning, men generellt har vi mer tid för de födande kvinnorna nu än tidigare, och det betyder också en bättre arbetsmiljö.
Men det finns också en oro. I Region Stockholm får sjukhusen ersättning enbart baserat på antalet förlossningar, och budgeten är anpassad efter att de ska ta emot 2 400 födande. När det istället handlar om runt 1 800 går inte budgeten ihop.
– Intäkterna minskar rejält, och det är ett bekymmer. Vi har bemannat för betydligt fler förlossningar än vad vi nu har. Men förhoppningsvis kan vi ha en överkapacitet i ett par år, för så småningom kommer födelsetalen vända upp igen. Då behöver vi vår personal, säger Maria Hedström.
Stabilare för det mesta
Att Södertälje har så mycket färre förlossningar beror delvis på att antalet födande minskar även i Stockholm. Där är förlossningsklinikerna inte längre fulla lika ofta, och därmed behöver de inte hänvisa patienter till grannkommunen. Enligt Anja Lundström, barnmorska och ordförande i Barnmorskeförbundet Stockholm, har det minskade trycket på förlossningssjukhusen gett positiva effekter även här. Men samtidigt säger hon att skillnaderna mellan olika kliniker är stora.
– På vissa är det fortfarande hög arbetsbelastning, medan andra har lägre. Men jämfört med för tre år sedan är det stabilare. Samtidigt finns det väldigt mycket kvar att göra av de mål som sattes upp då, men som ännu inte implementerats. Och trots att färre föds, är det fortfarande så att födande familjer behöver hänvisas hit och dit.
Även Anja Lundström är oroad över att neddragningar väntar. På vissa håll har det redan skett, säger hon.
– Framför allt gäller det barnmorskemottagningarna, där mottagningar har stängt ner och man bland annat har ökat på antal gravida per barnmorska. Ska vi ha en god förlossningsvård måste vi också ha en god graviditetsvård.
Färre födslar märks
Barnmorskan Hannah Dahlbäck, som var en av dem som hördes mest i barnmorskeupproret för tre år sedan, delar på många sätt Anja Lundströms bild. Läget är bättre idag – men inte tillräckligt bra.
– Det märks absolut att det föds färre barn. Jag tror fler upplever att de kan jobba så som det är tänkt, med en födande en barnmorska. Men det är fortfarande akutsjukvård vi jobbar med, toppar går inte att undvika.
Själv jobbar hon på den nya förlossningskliniken BB St Göran, som öppnade bland annat för att avlasta de andra sjukhusen. Där råder ingen brist på födande.
– Vi har bara vuxit sen start för ett år och nio månader sedan, och uppdraget är att vi ska fortsätta växa. Så personligen märker jag inte så mycket av att det föds färre barn.
Enligt prognosen kommer barnafödandet fortsätta vara lågt fram till 2030. Det gör att även Hannah Dahlbäck är orolig att nedskärningar väntar. Hon upplever att det redan finns en större försiktighet när det gäller nyanställningar.
– Många nyutexaminerade får bara vikariat till exempel. Min bild är att de otrygga anställningarna har ökat. Risken är att vi inte har den personal som krävs sedan när utvecklingen vänder igen.
Lättare att bemanna
I vissa delar av landet kan utmaningen att hitta tillräckligt med barnmorskor bli särskilt stor. I Norrbotten har just bristen på barnmorskor varit påtaglig. Den har dock minskat nu som en följd av de låga födslotalen.
– Vi har ungefär 15 procent färre förlossningar nu jämfört med det var som mest. När det gäller Sunderby sjukhus är bristen på barnmorskor inte är lika påtaglig längre, men i Gällivare är det bara fem anställda, när det borde vara 14 fastanställda, säger Elisabeth Lindblad, ordförande för vårdförbundet Norrbotten.
Arbetsbelastningen har minskat generellt, men inte så mycket som man kunnat förvänta sig.
– Det beror till exempel på att vi har fler riskförlossningar nu, mycket för att igångsättningarna har ökat de senaste åren. Dessutom är det ett generationsskifte i förlossningsvården med många erfarna som har slutat.
I andra delar av landet, som Göteborg och Malmö, har antalet förlossningar inte minskat lika mycket. Och inte heller arbetsbördan.
– Det är som alltid en ansträngd situation på Malmö förlossning. Födelsetalen går ner nationellt men just i Malmö är antalet förlossningar oförändrat, säger barnmorskan Sofie Roslund.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.