BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Ewa Björkman, ombudsman på Handels, är nöjd över att kravet gick igenom:
– Vi vet att frisörer utsätts för risker i arbetet och våra medlemmar har uttryckt oro för hälsa och arbetsmiljö. Hälsokontroller är ett sätt att göra arbetsmiljön tryggare, säger hon.
Många vill se förändring
Enligt Ewa Björkman uttrycker många medlemmar en önskan om att själva få välja vilka produkter de ska använda, men det önskemålet ligger bortom fackets kontroll.
Avtalsdelen om hälsokontroller träder i kraft först 2020, innan dess återstår att se till att kontrollerna går att genomföra oavsett var i landet medlemmarna bor och arbetar. Vad hälsokontrollerna ska innehålla är däremot redan bestämt, enligt Ewa Björkman.
– Vi vill att de ska vara så yrkesanpassade som möjligt och har kommit överens om att rörelse- och muskelanalys ska ingå, liksom så kallad spirometri som är en lungfunktionsundersökning. Faktorer som stress ska också undersökas, säger Ewa Björkman.
Permanentvätskor ger besvär
Även Arbetsmiljöverket välkomnar avtalet om de nya hälsokontrollerna.
– Det är väldigt bra. Jag hoppas att de tittar på problemen med allergi och eksem, och på luftvägarna och ergonomin. Vi vill ha riktade hälsokontroller anpassade för just den här yrkesgruppen, säger Lena Lindskog, inspektör på Arbetsmiljöverket.
– Frisör är mångas drömyrke, men det är också ett av de kvinnodominerade yrkena med flest sjukdomsfall. Vi jobbar för att riskhantering ska läras ut redan under frisörutbildningen, fortsätter Lena Lindskog.
Eksem och allergier
2011 och 2012 genomförde Arbetsmiljöverket ett landsomfattande tillsynsprojekt över arbetsmiljön i svenska frisersalonger.
Tillsynen visade att värk och förslitningsskador kopplade till underarmar, axlar och nacke var vanliga, liksom hälsoproblem relaterade till kemikalierna i branschen.
– Jag skulle tro att det är fortsatt bekymmersamt idag. Framförallt är det kemikalier i färger, blekmedel och permanentvätskor som ger besvär i form av eksem, överkänslighet, allergier och luftvägsproblem, säger Lena Lindskog.
Det nya kollektivavtalet innebär att alla frisörer som varit anställda i minst tre år får rätt till hälsokontroller vart tredje år. Men avtalet gäller enbart anställda frisörer. Branschens många egenföretagare omfattas inte.
Kosmetikalagstiftningen skärptes 2013. Ett steg i rätt riktning enligt Naturskyddsföreningen.
– Lagstiftningen har blivit bättre, men vi är inte framme än. Det finns fortfarande skadliga kemikalier i hårvårdsprodukter, säger Kristina Volkova på Naturskyddsföreningen.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Problemen med kemikalier i hårvårdsprodukter är kända sedan länge. Arbets- och miljömedicinska kliniken (AMM) vid Lunds universitetssjukhus har under många år bedrivit forskning
kring riskerna med de kemikalier frisörer exponeras för.
– Våra undersökningar och resultat går tillbaka till 1990-talet och fram till senaste året och handlar om besvär och risker vid färgning och blekning. Bland de sjukdomar och ohälsotillstånd vi haft i åtanke finns cancer, fertilitetsproblem och luftvägsbesvär. Men det krävs mycket mer forskning för att kunna säga något säkert om sambanden, säger docent Jörn Nielsen på AMM.
En studie som AMM genomförde 2014 visade att frisörer som ofta färgar och permanentar hår hade högre halter av det cancerframkallande ämnet orto-toluidin i blodet, jämfört med de som mera sällan jobbar med hårfärgning och permanent. Orto-toluidin tillhör gruppen aromatiska aminer som ökar risken för cancer i urinblåsan.
”Går åt rätt håll”
Trots den kritik som riktas mot kemikalieanvändningen i frisörbranschen tycker sig Jörn Nielsen se att utvecklingen går åt rätt håll.
– Jag tror att vår forskning har lett fram till ett större medvetande om riskerna. Men som alltid är det svårt att mäta värdet av preventiv forskning.
2013 skärptes kosmetikalag-
stiftningen. Det är ett steg i rätt riktning, menar Kristina Volkova på Naturskyddsföreningen.
– Men det finns fortfarande allergiframkallande ämnen och ämnen som misstänks kunna orsaka genetiska mutationer i hårvårdsprodukter, för att ta några exempel. Lagstiftningen har blivit bättre, men vi är inte framme än, säger Kristina Volkova.