– Om arbetsgivaren säger på det sättet är den naturliga åtgärden att direkt varsla och varsla kraftfullt. Så skulle jag reagerat om jag hade rådgivit facket, vilket jag ofta gjorde i den här typen av situationer, säger han.
Som Dagens ETC tidigare rapporterat har krav om tågvärd med säkerhetsutbildning ombord och förbud mot lokförares ensamarbetare tagit ett storkliv in i avtalsförhandlingarna mellan Almega och Seko. Enligt facket vägrar arbetsgivarna förhandla vissa frågor och säger tvärnej till krav på stopp för ensamarbete.
– Om Seko hade en plan för att driva det här kravet – först vid förhandlingsbordet, sedan via varsel om konflikt och medling – så har den planen försvårats av de olovliga stridsåtgärderna, säger Pierre Sandberg, förbundsdirektör för Tågföretagen, till Arbetet.
”Blivit mesiga”
Men Kurt Junesjö är av helt motsatt uppfattning. Den vilda strejken visade på ett starkt allmänt stöd för lokförarnas krav på säkerheten. När sedan arbetsgivarna obstruerar förhandling har facket ett guldläge.
– Idag är strejk något fult. Det är därför väsentligt att få motparten att bära skulden för den. Det har Almega nu hjälpt till med genom att vägra förhandla. Det är ett fantastiskt läge. Att man inte omedelbart utnyttjar det visar att facken blivit mesiga. De har glömt kraften i sin egen styrka, säger han.
Och Seko har muskler. Med sin medlemsbas inom viktiga sektorer skulle de, enligt Kurt Junesjö, kunna ”stänga ned Sverige”. Men hans, oombedda, råd till facket är att inte rikta åtgärderna mot verksamheter som drabbar resenärer. Istället bör åtgärderna utformas för att göra maximal ekonomisk skada för företagen.
– De ska bara klippa till, men klippa till med åtgärder som inte stör samhällets verksamheter utan stoppar transporterna till producerande företag, säger han.
Ingen strejk innan avtalet löper ut den 30 april alltså, men kommer den alls?
– Nej, det kommer de inte. De kommer sitta och mesa sig. Sedan kommer de backa ytterligare och tappa medlemmar som tänker: ”vad fan ska man vara med i ett fack som inte uppnår några mål”. Men, man kan alltid hoppas, säger han och ett finurligt leende kan nästan höras genom telefonen.
”Inte där än”
Och Seko ger klart besked. Någon förtida uppsägning och strejkvarsel kommer inte.
”Det är alltid lätt att sitta på läktaren och ha åsikter om hur andra ska agera. Vi diskuterar givetvis inte våra fackliga strategier offentligt, framförallt inte i ett känsligt läge i förhandlingarna. Avtalet löper ut den 30 april och fram till dess är vi bundna av fredsplikt”, skriver Jonas Pettersson, kommunikationschef på Seko i ett mejl.
Är ni villiga att gå ut i strejk för frågan om ensamarbete?
”Vi har flera krav på detta avtalsområde. Den yttersta åtgärden från vår sida är såklart att varsla, men vi är inte där ännu.”, skriver han.