– Efter det här och efter överenskommelsen om Las känner man att både facket och regeringen har svikit arbetarna på många sätt, och att de inte bryr sig om oss arbetare längre. Många medlemmar ser facket som en förlängd arm till S, och tycker inte att facket representerar dem, säger Helen Lindblom.
Bland medlemmarna på hennes arbetsplats finns ett stort stöd för misstroendeförklaringen, säger hon. Till skillnad från förbundets ordförande Marie Nilsson tycker de inte att regeringen och Centerpartiet har tagit ansvar.
– De visste att detta kunde ske, men de var väl säkra på att V skulle agera dörrmatta. Det är anledningen till att vi befinner oss där vi är idag.
”Får mig att skämmas”
Även Marcus Israelsson, förtroendevald som avdelningsombud för IF Metall på sin arbetsplats, är djupt besviken över uttalandena från Marie Nilsson.
– Det får mig att skämmas över min förbundsordförande. Hon vet mycket väl vad förslaget om fri hyressättning innebär, och vad de förhandlingar Stefan Löfven och Annie Lööfs bjöd in parterna till skulle leda till. Det handlade inte om att förhandla på lika villkor. Man står upp bakom Socialdemokraterna istället för att skydda sina medlemmars intressen, säger han.
Också bland hotell- och restaurang-medlemmarna har många reagerat över förbundets uttalanden, framförallt över att de sagt att det är oansvarigt att fälla regeringen.
– Det är regeringen som betett sig oansvarigt. De har haft över två år på sig att omförhandla den här punkten, men inget hände. V var tydliga när de släppte fram regeringen att de inte skulle godkänna förslaget, säger Krister Emrén.
Han har nu gått ur HRF. Både för att han håller på att byta bransch, men också för att han tycker att de stödjer marknadshyror. En annan av förbundets medlemmar, Tilda Tjernberg, funderar också hon på att gå ur.
– Det är tydligt att HRF visar lojalitet mot Socialdemokraterna och inte mot medlemmarna. De flesta medlemmar bor i hyresrätt och skulle drabbas negativt av marknadshyror. Så därför känns det som ett svek av HRF att de försvarar regeringen utan att förankra det med medlemmarna. Jag överväger att byta fackförbund nu, säger hon.
Trots Centerpartiets svängning är regeringskrisen fortfarande ett faktum. Flera LO-förbund tycker att den hade kunnat undvikas – och att Vänsterpartiet bär det tyngsta ansvaret.
Stefan Löfven och Annie Lööf tar ansvar för Sverige, tycker IF Metalls ordförande Marie Nilsson. Det var oansvarigt att driva fram en regeringskris på grund av en utredning, menar Hotell- och restaurangfacket. Förhastat, säger Handels. Flera av de LO-förbund som har flest medlemmar tycker att det var fel att fälla regeringen.
– Det som nu har presenterats är en utredning. Innan det blir ett regeringsförslag ska utredningens förslag ut på remiss, därför tycker jag att det var förhastat att göra detta redan nu, säger Linda Palmetzhofer, ordförande för Handels.
Hon får medhåll av Malin Ackholt, ordförande för Hotell- och restaurangfacket.
– Vår bransch går fortfarande väldigt dåligt bitvis, och vi vet inte hur länge pandemins effekter kommer att vara. Vi hade behövt politiskt stabilitet.
Vad tror du att era medlemmar tycker?
– Många av våra medlemmar är antagligen precis som vi, emot marknadshyror. Men med tanke på läget, och med tanke på att vi har ett kongressbeslut om att vår uppgift är att verka för en socialdemokratiskt ledd regering, tror jag att medlemmarna håller med om att det bästa hade varit att undvika den här regeringskrisen.
”Politiskt kaos”
IF Metall är kanske det LO-förbund som varit tydligast av alla i sitt stöd till regeringen. Ordförande Marie Nilsson avböjer intervju, men kommenterade situationen på sin Facebooksida dagen före omröstningen i riksdagen: ”Stefan Löfven och Annie Lööf tar ansvar för Sverige. Bra för välfärden och industrin. Vi kan inte hamna i ett ledarlöst tillstånd när vi ska återhämta oss från pandemin. Nu behöver partierna samla sig och avblåsa regeringskrisen.”
Efter att resultat var klart skrev hon att partierna nu måste sätta sig ner och komma överens. ”Nu behöver partierna lägga manken till och hitta konstruktiva lösningar så att Sverige kan styras.”
Linda Palmetzhofer på Handels menar också hon att fackförbundet är emot marknadshyror och att många av deras medlemmar sannolikt drabbas om det införs. Men hon vill framför allt undvika ett extraval.
– Det politiska kaos vi nu befinner oss i är klart oroväckande. Det bästa vore att hitta en snabb lösning.
Även Tommy Wreeth, ordförande för Transportarbetareförbundet, tycker att det bästa hade varit att undvika en regeringskris. Men till skillnad från de övriga LO-förbunden tycker han att ansvaret har vilat tungt på regeringen och Centerpartiet. Att C nu har svängt tycker han är bra, men beskedet kunde ha kommit tidigare.
– Hade de svängt före misstroendeomröstningen hade vi haft ett helt annat läge. Stefan Löfven borde ha satt press på dem. Det var ju tydligt att det var de som satt på lösningen, att släppa den här punkten.
Nu i efterhand, kan du se något positivt i att Dadgostar ställde saken på sin spets?
– Ja, det var bra att Vänsterparitet satte tryck, och det var bra av Hyresgästföreningen att de sa nej till villkorade förhandlingen som antagligen hade en given utgång, att inte förhandla under hot.
Kunde fackförbunden gjort mer för att trycka på mot förslaget om fri hyressättning?
– Det är svårt att säga. Men LO-förbunden har varit väldigt fokuserade på Las-frågan, den har splittrat förbundet mitt itu. Så det klart att man kunde lagt mer krut på att trycka på i frågan om marknadshyror också.
Han tycker att Socialdemokraternas agerande både i Las-frågan och frågan om marknadshyror, är oroande.
– I båda fallen tycker jag att regeringen i alla fall borde ha sagt tydligare att det här inte är något de står bakom, de borde ha tagit chansen att prata i egen politik. Man kan undra vad socialdemokratisk politik egentligen är.