VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL
Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning
– Jag är chockad över hur utbrett problemet är, att det inom alla skikt och överallt i samhället finns företrädesvis män som tagit sig sådana friheter, säger han.
Kampanj inom Byggnads
Några nya rapporter om övergrepp inom byggbranschen har inte kommit än, men Jonas Sjöberg är övertygad om att dolda fall kan finnas.
– Är man ensam tjej inom ett litet företag så kan det vara svårt att träda fram.
Byggnads driver tillsammans med branschens chefsorganisation Byggcheferna den nationella kampanjen Krossa machokulturen, vilket de kommer att fortsätta med.
För sjuksköterskornas fackliga organisation Vårdförbundet är förhållandet omvänt, med en stor majoritet kvinnliga medlemmar. Dana Breicht, ordförande för Vårdförbundet i Skåne, säger att man hittills inte har fått in så många anmälningar.
– Jag kan tänka mig att det finns ett stort mörkertal, sexuella trakasserier är tyvärr ett dolt problem i arbetsmiljön, inte minst för Vårdförbundets medlemmar.
Vilket ansvar har ni som fackförbund för ett stort och mycket kvinnodominerat område?
– Proaktivt arbete mot sexuella trakasserier är ett måste, precis som andra förbund har Vårdförbundet även skyldighet att driva frågan och lyfta fram eventuella problem på arbetsplatsen. Problemet måste uppmärksammas mer, på samma sätt som samtal och rutiner kring hot och våld. Nära kontakt med andra människor är en klar riskfaktor för sexuella trakasserier och kvinnor drabbas i större utsträckning än män, men ska man inte glömma att även våra manliga kollegor drabbas, säger Dana Breicht.
Jurister och musiker är två grupper där uppropen nu följs upp från förbund, som i skriftliga uttanden lovar bot, bättring och stöd åt dem som har utsatts. En lång rad förbund inom musikerbranschen står bakom ett uttalande om skarpare insatser. ”Vi förbinder oss att agera mycket mer kraftfullt än tidigare, mot det maktmissbruk och de sextrakasserier som pågår i vår bransch. Vi förbinder oss också till att vara ett starkt stöd för dem som drabbats av kränkningar, sexuella trakasserier och övergrepp,” skriver de.
”Synliggjort tystnadskultur”
Akademikerförbundet Jusek förklarar också i ett skriftligt uttalande att de backar upp sina medlemmar.
– #Medvilkenrätt har synliggjort en tystnadskultur inom juristbranschen som vi måste bryta. Nu är det upp till arbetsgivarna och oss som fackförbund att ta vara på kraften i uppropet och se till att den här oacceptabla kvinnosynen förändras, säger Jenny Kallerman, jurist och andra vice ordförande i Jusek.
Uppropen har dessutom nått in i regeringskansliet, där jämställdhetsminister Åsa Regnér bjuder in arbetsmarknadens parter för att diskutera hur problemen med trakasserier och kränkningar kan motarbetas.
– Det är glädjande att regeringen nu tar initiativ till ett partsgemensamt arbete på det här området, säger Magnus Hedberg, vd på Jusek, i ett skriftligt uttalande på förbundets hemsida.