Dagens ETC
Slopade arbetsrättslagar och lagstiftning som hotar strejkrätten. Med Liz Truss som premiärminister fruktar de brittiska fackförbunden för sina medlemmars rättigheter.
– Det handlar om livsviktiga skydd och rättigheter för arbetstagare, säger Frances O’Grady, generalsekreterare för organisationen TUC.
Andrea Wesslén
Text
När Boris Johnson meddelade sin avgång och partikollegorna som ville ta över efter honom drog igång sina kampanjer i somras hade järnvägsarbetarna nyligen börjat strejka. Bakom strejkerna låg bland annat otillräckliga lönehöjningar, någonting som känts av även inom andra branscher, och det hade inte dröjt länge innan varslen började komma in från andra håll. I det läget röstade det brittiska parlamentet igenom ett lagförslag som innebär att företag får ta in bemanningspersonal för att ersätta strejkande personal. Men Liz Truss, som sedan i tisdags är premiärminister, ville gå längre. Som en del av sin kampanj för att få leda landet lovade hon att använda sig av lagstiftning för att ”begränsa fackförbundens förmåga att paralysera vår ekonomi”.
Vill du fortsätta läsa?
Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det
loggar du in här
.
JUST NU: Prova en vecka utan kostnad
Gör som över 24 000 andra – registrera ett konto på etc.se. Ingen bindningstid – avsluta när du vill.
POPULÄRT VAL: Läs hela hösten
Vill du läsa hela hösten till superpris? Prova 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.
Betala per år
Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.
Andrea Wesslén
Text