Fackets varning: Därför är hemmajobb en kvinnofälla
Bild: Stina Stjernkvist/TT
Dagens ETC
En stor undersökning från TCO visar att fler kvinnor än män hellre jobbar hemifrån även efter pandemin. Nu varnar fackförbundet för att det kan bli en kvinnofälla. Samtidigt kommer Jämställdhetsmyndigheten med en ny rapport om ökad ekonomisk ojämställdhet och riskerna det innebär efter pandemin.
”Kvinnor måste stå i centrum för pandemisk återhämtning” sa FN:s generalsekreterare António Guterres redan i fjol. Även om både kvinnor och män drabbats hårt av pandemin så har flera organisationer uppmärksammat hur kvinnor varit de stora förlorarna på arbetsmarknaden.
Varnar för ojämställdhet
Jämställdhetsmyndigheten kom förra veckan med en ny rapport där de varnar för att den ekonomiska ojämställdheten har ökat under pandemin. Bland annat pekar de på att deltagandet på arbetsmarknaden minskat mer för kvinnor än för män. Dessutom har coronastöden som är kopplade till arbetsmarknaden fördelats snett, där endast 37 procent av mottagarna varit kvinnor.
Rapporten har även undersökt löner där man under pandemin sett ett visst tapp för kvinnor i jämförelse med män. Kvinnors månadsinkomster sjönk med i genomsnitt 3,3 procentenheter till följd av pandemin, medan motsvarande minskning för män är 2,5 procentenheter. Skillnaden mellan kvinnor och mäns disponibla inkomst har dessutom sett likadan ut under 20 års tid, medan kvinnors andel av mäns kapitalinkomster har minskat från 40 procent år 2003 till 28 procent år 2019.
Risker med hemmajobb
”Tillsammans med deltidsarbete och lägre löner gör det att kvinnors pensioner är väsentligt lägre än mäns”, skriver Jämställdhetsmyndigheten i rapporten.
Fackliga organisationen TCO har gjort ett flertal undersökningar under pandemins gång för att se hur medlemmarna upplever arbetsmarknaden, både för de som arbetat på plats och för de som har fått möjlighet att arbeta hemifrån.
– Dels har TCO:s medlemmar har trivts med en ökad flexibilitet i sitt arbete. Det vill säga, man trivs ganska bra med att jobba på distans men kanske inte på heltid utan vill kunna bestämma själv och saknar också den sociala kontakten. Kvinnor uppskattar det ännu mer än män. I tidigare undersökningar har vi till och med siffror som indikerar att män som jobbar hemifrån blir mer stressade än om de arbetar på jobbet, säger TCO:s ordförande Therese Svanström.
Tappar kontakt med jobbet
Den senaste undersökningen som TCO har gjort, där 4 000 medlemmar deltagit, visar också att kvinnor i större utsträckning än män vill fortsätta jobba hemifrån efter pandemin. Även om flexibilitet har en positiv klang varnar TCO för att det även finns risker med en sådan utveckling.
– En ökad flexibilitet kan även innebära ett större ansvar hemma att få livspusslet att gå ihop. Då finns risken att man tappar kontakt med arbetsplatsen. Vi gjorde en undersökning bland cheferna i höstas och drygt hälften såg då en risk för att det kan skapas ett a- och b-lag för de som är på plats och de som väljer att arbeta hemifrån. Är det så att kvinnor väljer att arbeta på deltid mer kan man tappa det samspel som sker på arbetsplatsen när man bestämmer vem som ska arbeta med vissa uppgifter. Det kan också påverka utvecklingsmöjligheterna och i slutändan kanske även löneutvecklingen.
Och det finns andra undersökningar visar på samma resultat.
– Det är ett varningens finger vi reser för vi vill att man ska vara medveten om den här utvecklingen. Jag såg även tidigare under den här resans gång att Bank of England gjort en liknande undersökning som vi gjorde när det gäller hemarbete som publicerades i Financial times som gav samma indikation. Så det finns ju fler undersökningar som är detta på spåret, säger Therese Svanström.