– Vi fackliga ser det här som en panikåtgärd för att man har en budget som bara skenar iväg, säger Ann-Marie Björk, förtroendevald för Värdförbundet på Sahlgrenska.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Hon var med för sex år sedan då geriatriken integrerades med medicinområdet. Följden då blev, enligt facket, att många sjuksköterskor och undersköterskor slutade, spetskompetensen försvann och att patienterna, de multisjuka äldre, inte fick samma vård som tidigare. Tre år senare, 2015, blev akutgeriatriken återigen en egen enhet.
Ny kompetens på plats
Anne-Marie Björk, förtroendevald för Vårdförbundet och sjuksköterska, berättar att avdelningen trots allt idag har lyckats bygga upp ny kompetens och är väl fungerande. Även om de tvingas ha åtta vårdplatser stängda och har en konstant överbeläggning på grund av sjuksköterskebrist. De hade snarare hoppats på att avdelningen skulle byggas ut och att de skulle kunna öppna fler vårdplatser inom en snar framtid.
– Det stora problemet just nu är att det ligger gamla sköra på alla sjukhusets enheter, på kirurgen, på medicin, överallt, säger Anna Johansson, förtroendevald för Kommunal på Sahlgrenska.
För en månad sedan slogs geriatriken, av besparingsskäl, ihop med en avdelning för utskrivningsklara patienter. Då valde flera anställda att lämna berättar Anna Johansson.
– När de flyttade upp för en månad sedan så hade alla sjuksköterskor sagt upp sig utom en, som sa upp sig efter två veckor. Nu har vi fem undersköterskor kvar och inga sköterskor från den avdelningen, säger hon.
Kollegor funderar på flytt
Unni Borgman, en av de som idag är anställd på avdelningen, berättar att kollegorna redan har börjat fundera över om de ska stanna kvar om en flytt blir verklighet.
– Nu är jag rädd för att vi äts upp av medicinavdelningen, för den är så stor. Och det är flera som delar min rädsla, att vi inte får behålla den specialkompetens som vi har och får en annan patientklientel, säger Unni Borgman.
Hon tillägger:
– Jag sökte mig hit just för att jag ville jobba med akutgeriatrik, säger hon och berättar att hon snarare skulle sökts sig till Stockholm, än Göteborg, om det inte funnits en avdelning för akutgeriatrik på Sahlgrenska.
Ledningen lyssnar inte
Den geriatriska vården innebär att de äldre inte enbart vårdas för det som de sökte vård för på akutmottagningen, utan personalen även ser till deras allmäntillstånd och samarbetar med allt från fysioterapeuter till dietister för att patienterna ska kunna återhämta sig och lämna sjukhuset. Det handlar också om att ha en lugnare miljö och inte flytta runt patienter som löper högre risk att bli förvirrade av förändringar.
– Man minimerar risken att de står på akuten igen om en vecka eller kanske samma kväll, säger Ann-Marie Björk.
Både hon och Anna Johansson upplever att ledningen inte lyssnar på personalen.
– Vi har gjort det här förut. Varför göra om samma misstag igen? säger Anna Johansson
Per Albertsson är områdeschef för område 6, där akutgeriatriken ingår.
Varför utreder ni den här flytten av sektionen för geriatrik?
– De flesta patienterna som behöver geriatrisk vård finns på medicin, akutmottagningen och över hela sjukhuset. Då vill vi att den geriatriska kompetensen ska komma närmare patienten som behöver den, säger han.
Inte en del av besparingarna
Enligt Per Albertsson handlar flytten om att öka kvaliteten på vården och är inte en del av den besparingsplan som sjukhuset antagit. Han lägger vikt vid att det slutgiltiga beslutet ännu inte fattats. Ärendet kommer sannolikt att tas upp i slutet av oktober.
Facket ser en risk för att ni förlorar personal. Hur ser du på det?
– Det vore jättesynd, jättetråkigt om det blir så. Jag tror verkligen att det här kommer att bli jättebra för patienterna och vill verkligen att man ger det här en chans. Det kommer inte innebära någonting för de som jobbar på golvet. De kommer att ha samma personal, chefer och patienter som tidigare.
Per Albertsson berättar att det handlar om att tre chefer kommer att sitta i en annan ledningsgrupp och läkarna kan jobba närmare akutmottagningen.
”Flyttar hel sektion”
Enligt Per Albertsson skiljer den nu planerade flytten sig från den för fem år sedan.
– Det var då en delad avdelning med då hörde de till två olika verksamheter och det samarbetet fungerade inte. Men nu flyttar vi en hel sektion. Men det är inte beslutat än, säger han.
Avdelningen tillhör område 6, det är också ett av de områden som hade högst sparkrav på sig under året. De ska ha sparat 79 miljoner innan årsskiftet. Men enligt en rapport som verksamheten gav till politikerna i slutet av augusti så måste ”mycket kraftfulla åtgärder” sättas in med ”stora konsekvenser för produktion och tillgänglighet”.
– Det betyder anställningsstopp för all personal förutom de som jobbar direkt med personalen inom slutenvården, säger Per Albertsson.
Och det står klart redan nu att vissa av de besparingsåtgärder som har föreslagits inte kommer att kunna genomföras i år och att planerad vård, alltså inte cancer- och akutvård, kan komma att skjutas upp. Konsekvensen blir sannolikt längre väntetider
– Vi har en vårdgaranti, att folk inte ska vänta längre än sex månader, det är vi skyldiga att hålla enligt lagen. Vi hoppas att vi kommer att kunna klara det själva, men annars får vi ta hjälp av andra.
Men vi kan glesa ut vissa återbesök och så också, säger Per Albertsson.
Han tillägger att de dock behöver öppna fler vårdplatser.
Det låter som en svår ekvation?
– Ja, det är en utmaning att vi måste både gasa och bromsa, det svårt.