Cykelbud som jobbar med att leverera mat från appföretag, för timlöner så låga som 20 kronor i timmen efter skatt, helt utan anställningstrygghet eller sjuklön. Det kunde ETC Stockholm berätta om i ett längre reportage i förra veckan. Reaktionerna blev många och starka.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Skäms nu och raderar alla apparna i väntan på en tjänst som erbjuder buden rimliga villkor, skrev reklamprofilen Zeke Tastas i ett av många Facebookinlägg som kommenterade ämnet.
Nu besvarar Uber eats våra frågor gällande arbetsvillkoren för deras matbud.
– Uber är ett teknologiföretag och UberEATS anställer inte de leveranspartners som använder vår plattform. De är antingen egenföretagare som är fria att jobba när och var de önskar, eller anställda av tredje part. Det är ett par hundra personer som kör med UberEATS plattform i Stockholm, skriver Uber Sveriges kommunikationschef Bodil Sidén i ett mejl till ETC Stockholm.
Hon vill inte besvara exakt vad buden tjänar, men menar att det är fel att tala om långa arbetsdagar och att räkna ut timlön baserat på det.
– UberEATS erbjuder flexibla arbetsmöjligheter för leveranspartners. Påståendet att leveranspartners måste arbeta 10–12 timmar per dag är inte korrekt, i och med att de är flexibla att bestämma hur många timmar en dag eller vecka de väljer att jobba. Det är på grund av detta många kurirer väljer detta för att tjäna extra pengar på deltid. Att tala om genomsnittliga timmar över en hel vecka är därför missvisande, menar Bodil Sidén.
Verkligheten för många av de matbud som jobbar åt Uber eats är dock en annan, som vi kunde visa i förra veckans reportage. Många av buden ser inte arbetet som ett extraknäck, utan som sin enda möjliga inkomstkälla för överlevnad.
– Om jag jobbar elva timmar om dagen, sex dagar i veckan, får jag ut 1 500 eller max 2 000 i handen på en vecka, berättade Solomon från Västafrika, som sover i en bil i ett industriområde och levererar mat för Uber eats.
Mellanhand
Eftersom Uber eats inte har några anställda så ligger frågan om arbetsgivaransvar hos de så kallade egenanställningsföretagen, som fungerar som mellanhand mellan Uber och buden.
I Uber eats fall har Paysalary eller Red flag ansvarat för anställningarna, vilket båda företag bekräftar när ETC Stockholm kontaktar dem. De bekräftar också svårigheten med att betala ut sjuklön i anställningsmodellen.
– Eftersom de inte är schemalagda utgår normalt ingen sjuklön vid sjukdom, säger Reibin Amin, vd på Paysalary.
Bodil Sidén på Uber bekräftar.
– Eftersom leveranspartners aldrig är schemalagda i förväg och har full flexibilitet att bestämma när och hur mycket de arbetar är de (Paysalary) som arbetsgivare inte förpliktigade eller ska betala sjuklön.
Red flags informationschef Stina Reutercrona poängterar att de inte sätter lönerna och att de strävar efter schysta villkor för de anställda.
– Vi är måna om att följa de regler som finns. Vad gäller lönesättningen så är vi inte inblandade, den sköts ju av Uber, så det kan jag inte kommentera. Men jag tycker att det är bra att man får möjligheten att snabbt komma ut i arbete och kan styra över sin arbetstid själv. Det är ett nytt sätt att arbeta. Vi vill göra det enklare för alla att starta företag och komma ut på arbetsmarknaden, säger hon.
Lars Karlsson, ombudsman på Transportarbetareförbundet i Stockholm, ifrågasätter upplägget.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Då är det ju Uber som är arbetsgivaren. Om arbetet sker och fördelas via appen, och Uber sätter lönerna, då är ju Uber arbetsgivare. De är de kriterierna som gäller för alla avtal normalt. Lönerna sätts av Uber, ordrarna kommer från dem och som anställd styrs du av appen från Uber. Då ska ju Uber klassas som arbetsgivare. De har byggt en modell där de rundar arbetsgivaransvaret, säger han.
Stephen Schad, vd på Frilans finans och ordförande för Egenanställningsföretagens branschorganisation, är starkt kritisk till främst Paysalary, men även Red flags sätt att bedriva sin verksamhet.
– Det är oacceptabelt. De sysslar med lönedumpning, säger han och fortsätter:
– Vad jag kan förstå så håller inte Paysalary ens på med egenanställning. Egenanställning handlar om att en person har rätt att förhandla med en kund om ett uppdrag, på den egenanställdas initiativ. Det Paysalary gör är något annat. Det påminner mer om en bemanningslösning.
Enligt Frilans finans och de sex andra företagen i de egenanställdas branschorganisation är det stor skillnad på hur de ser på avtal och arbetsgivaransvar.
– Våra bolag tar fullt arbetsgivaransvar. Det är inte förhandlingsbart att betala sjuklön. Det handlar också om arbetsmiljöfrågan. Som arbetsgivare i Sverige kan du aldrig reglera bort arbetsmiljöfrågan. De här företagen ägnar sig åt en social lönedumpning och har kidnappat begreppet egenanställning, säger Stephen Schad.
Paysalarys vd Reibin Amin menar att kritiken är oseriös och partisk.
– Vi har aldrig hävdat att vi är ett egenanställningsföretag. Jag är inte förvånad över att Stephen Schad kritiserar Paysalary. Han är min gamla arbetsgivare och när jag sade upp mig efter fem år så stämde han mig för att ha brutit mot en konkurrensklausul. Denna var dock ogiltig och jag vann i rätten, skriver Reibin Amin i ett mejl.
Säger upp avtalet
Dagen efter att ETC Stockholm har pratat med Red flag meddelar Stina Reutercrona att de har sagt upp avtalet med Uber eats.
”Red Flag har på affärsmässiga grunder sagt upp avtalet med Uber-EATS. Vi har övervägt detta ett tag och har kommit fram till att vi behöver fokusera på vår kärnverksamhet, vilket samarbetet inte var en del av”, skriver hon i ett mejl.
Samtidigt fortsätter cykelbuden forsa fram genom staden med de stora fyrkantiga lådorna på ryggen. Maten ska levereras oavsett pris.
Facket har påbörjat ett försök med att stärka organiseringen i den nya och starkt växande cykelbudsbranschen.
– Det är svårt när vi inte vet omfattningen på det. Det första vi måste göra är att kartlägga hur stor branschen faktiskt är. Det gör vi nu, säger Lars Karlsson på Transport.
En medlemsrekrytering har påbörjats i Stockholm.
– Vi har tagit hjälp av uppsökerigruppen som har varit ute i två dagar och pratat med folk. Vi har bland annat fått kontakt med en person som jobbar åt Uber eats som inte har fått ut sin lön. Och vi har en bredare informationskampanj på gång framöver, säger Lars Karlsson.