– Vi vill bevaka arbetstagarnas situation på arbetsplatsen. Vi vet att det krävs extra bevakning vid stora projekt, säger Tomas Emanuelsson, ordförande för Byggnads väst.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
De olika fackförbunden ska gemensamt bevaka varandras intressen – Byggnads kan exempelvis alltså hjälpa anställda som går under Målarnas avtal, och vice versa.
– Det kommer att vara mycket utländsk arbetskraft och personer som kanske inte är vana vid att jobba där. Vi vill se till så att alla fackliga rättigheter och skyldigheter följs, säger Tomas Emanuelsson.
Främst handlar det om att komma ut på arbetsplatser och informera.
– Det handlar om rent facklig fotverksamhet egentligen, säger Tomas Emanuelsson.
I morgon, 1 februari, ska de fackliga organisationerna mötas för att konkretisera planerna.
– Det kan bli så att vi försöker få en person som hela tiden jobbar för de fem fackförbunden och är ögat där, men vi får se exakt. Vi har sagt att vi tillsammans ska hjälp till med våra resurser så det blir bra ur facklig synvinkel, säger Tomas Emanuelsson.
Problem tidigare
Att nå ut med information till personal och företagen de arbetar hos är i längden något som är bättre också för företagen, tycker Tomas Emanuelsson.
– Vi tycker att det är bättre att förekomma eventuella förhandlingar. Det är bättre att företagen vet att om de skrivit på ett kollektivavtal så är det bättre att agera efter det, istället för att få förhandlingssituationer.
Exemplet på en situation är Citytunneln i Stockholm där sex personer avled i samband med bygget. Det finns alltid en risk för olyckor, särskilt i stora projekt, påpekar Tomas Emanuelsson.
– Här har vi en erfarenhet och kunskap som kan hjälpa företagen att se till så att människor inte behöver sätta livet till. Vi som facklig organisation känner att vi måste se till att bevaka arbetstagarnas intressen, säger han.
Hans bild är att det ofta blir mer komplicerat om det är många underleverantörer och bemanningsbolag som anlitas.
– Ju fler entreprenörer och företag som är inblandade, ju sämre arbetsmiljö blir det ofta. Tyvärr, ser vi det, säger Tomas Emanuelsson.
Igång till byggstart
Målet är att ha ett fackligt samarbete igång redan i mars med information och närvaro på arbetsplatserna.
– Vi vill vara med redan från etableringen av arbetsplatserna, säger Tomas Emanuelsson.
Samtidigt kommer han också med ett litet lockbete till Trafikverket – om det är goda arbetsmiljöförhållanden så blir också kvaliteten på det som byggs bättre, vilket kan vara lite extra eftertraktat när det handlar om ett så omdiskuterat byggnadsprojekt som Västlänken faktiskt är.
– Det är något som borde ligga i Trafikverkets intresse, säger Tomas Emanuelsson.