1 500 anställda kommer att sparkas från Spotify. Anledningen är bristande lönsamhet, enligt företagets vd Daniel Ek. Beskedet tas emot med chock och överraskning av facket, som nu arbetar vidare med att få till stånd ett kollektivavtal.
”Chockartat”. Så beskriver Martin Wästfelt, förhandlingschef på fackförbundet Unionen, beskedet om att runt 1 500 medarbetare får gå från Spotify.
– Det är inte första gången det händer, konstaterar han.
I januari 2023 sparkades 600 anställda och i juni ytterligare 200.
– Men omfattningen av neddragningen överraskar. Det var en jobbig dag igår, dels för de direkt berörda, men det finns också en generell oro: Vad blir nästa steg? Hur orolig ska man vara för framtiden?
Prioriterar lönsamhet
Daniel Ek ger beskedet via ett öppet brev på hemsidan. ”Den ekonomiska tillväxten har avtagit dramatiskt och kapitalet har blivit dyrare. Spotify är inget undantag från dessa verkligheter” motiverar han beslutet att sparka var sjätte medarbetare. ”Jag inser att en minskning av denna storlek för många kommer att kännas överraskande stor med tanke på positiva resultat nyligen.”
Spotify redovisade en intäktsökning på elva procent under det tredje kvartalet. Men ”sett till skillnad mellan vårt finansiella mål och nuvarande driftkostnader, beslutade jag mig för en mer betydande åtgärd för att nå våra mål”, skriver Daniel Ek.
Hur många svenska anställda som drabbas är ännu oklart – delvis beroende på avsaknaden av kollektivavtal, säger Martin Wästfelt. Tillsammans med bland andra Sveriges ingenjörer har de drivit frågan under 2023. I somras drog sig Spotify ur förhandlingarna med kommentaren att bolagets villkor var minst lika bra som i ett kollektivavtal.
Fackets DNA
Men ett kollektivavtal hade ökat fackets insyn och inflytande, påpekar Martin Wästfelt.
– Det finns en reell påverkansmöjlighet när man kommer in på djupet och tidigt i en sån här process. Man kan ha ett helhetsperspektiv och det brukar bidra till stabilitet och förutsägbarhet.
Det hade också bidragit till uppsagda medlemmars trygghet, bland annat i form av bättre hjälp med omställningsstöd. Unionen har därför inte gett upp kampen om kollektivavtal.
– Det kommer vi aldrig göra. Det sitter i vårt DNA att det är oerhört viktigt, säger Martin Wästfelt.