– Man letar huvuden för att kunna hålla ställen öppna överhuvudtaget, och då kanske det inte blir rätt procedur för att få in rätt folk. Man har inte möjligheten att välja bort alltför många.
Dålig arbetsmiljö med mycket hot, våld och ensamarbete samt låg lönenivå är faktorer som enligt Thord Jansson försvårar rekryteringen. Trots att arbetsgivaren förra året höjde lönen för alla anställda med 1 000 kronor, är det fortfarande inte tillräckligt, anser han.
– Särskilt med tanke på hur man jobbar. Folk vill inte jobba kvällar och helger, speciellt inte de som är socionomer. De vill gå raka veckor.
Många timanställda
Tystnadskulturen inom institutionen är ett annat välkänt problem. En före detta behandlingspedagog, som vill vara anonym, berättar för Dagens ETC att anställda inte vågar säga ifrån vid missförhållanden på grund av de osäkra anställningsförhållandena. De är helt enkelt rädda för att förlora jobbet. En rapport från fackförbundet Seko bekräftar att en stor majoritet, 92 procent, av behandlingsassistenterna 2022 var timanställda. Bland behandlingspedagogerna, som också tjänar bättre och som behöver ha en tvåårig eftergymnasial utbildning för att få jobbet, var förhållandet det motsatta, med 89 procent tillsvidareanställda.
En rapport från Childhood och Barnrättsbyrån som kom ut i mars visar att det allra oftast är manlig personal som begår övergrepp på tvångsplacerade flickor.
Det är ju främst era medlemmar som är förövare i det här fallet. Hur arbetar ni med det?
– Vi har diskussioner med ledningen om utbildning och hela faderullan. Och i våra informationsbrev tar vi avstånd från det. Framför allt handlar det om att man aktivt ska prata om otillbörliga relationer och annat på arbetsplatsmötena, så att man öppnar för en diskussion. Och att man läser tecken på att något är på gång som inte ska förekomma. Man ska ju ändå beakta att de flesta som passerar genom Sis upplever att de har blivit väldigt bra bemötta. Jag kan tycka att det är lite orättvist när man tittar på en väldigt lång tidsperiod. Det är ju vissa fall som är från tio år sedan som man har tagit upp nu.
Men rapporten från Childhood och Barnrättsbyrån visar att det var i snitt fem inrapporteringar om sexuella övergrepp mellan 2019 och 2022.
– Ja, och det är ingenting som vi tycker ska accepteras överhuvudtaget, utan vi får med alla möjliga medel försöka få bort de där personerna.
Så vad tycker du har varit orättvist i rapporteringen?
– Det är lite spridda skurar. En del är i närtid och en del handlar om det som har varit för en ganska lång tid sedan. Men det låter ändå som att det skulle ha varit nu i det senaste.
Men det är det ju också?
– Ja, det är det också, men det är också en del som är väldigt långt tillbaka. Men i och med sekretessen är det är ju en del vi inte kan bemöta. Men det spelar ingen roll. Har tjejerna upplevt detta så är det alldeles åt helsike.
Om regeringens planer på förändringar inom Sis säger Thord Jansson att vi behöver invänta vidare besked. Men att det finns fortsatt förtroende för generaldirektör Elisabet Åbjörnsson Hollmark tycker ST är bra, säger han.