Anders Öfvergård, mer känd som Arga snickaren, slog upp portarna till sin nya tv-restaurang Angry diner i Stockholm i juni. Hotell- och restaurangfacket ilsknade till rejält när de upptäckte att de anställda saknade kollektivavtal. Men istället för att ta formell kontakt med arbetsgivaren attackerade facket restaurangens Facebook-sida. Aktivister gav Angry diner lägsta betyg och skrev urusla recensioner med kommentarer som ”tycker ni att era anställda inte är värda trygga anställningar”. Det gav resultat. Restaurangen lovar nu att teckna kollektivavtal.
– Det här är en metod vi testat lite grann en tid. Vi förstår att det inte är så kul för restaurangerna med dåliga recensioner men vi är måna om att få till kollektivavtal. Vi prövar de metoder som finns, säger Jenny Bengtsson, ordförande för Hotell- och restaurangfackets avdelning Stockholm-Gotland.
Ny reality-serie
Kanal 5:s nya reality-serie Arga restaurangen spelades in på Angry diner. Serien hade premiär i torsdags och går ut på att tio ungdomar utan arbetslivserfarenhet ska visa att de kan jobba. De som klarar sig bäst får fortsatt anställning. Huvudpersonen och restaurangägaren Anders Öfvergård säger att han månar om sina medarbetare och att han inte gillar fackets metoder.
– Alla jobbar vi på olika sätt och det hade varit bättre om de kommit hit istället. Det arbetssättet är ju trevligare än att snaskigt försöka hänga ut oss och sälja in kollektivavtalet den vägen, säger han.
Trots att Angry diner har saknat kollektivavtal hävdar Anders Öfvergård att restaurangen ändå följt dess principer ända sedan öppnandet. De anställda får marknadsmässiga löner och omfattas av Foras försäkringspaket där det bland annat ingår avtalspension och arbetsskadeersättning. Jenny Bengtsson ger inte mycket för de argumenten.
– Kollektivavtalet är 60 sidor långt och handlar inte bara om löner. Man kan inte försvara sig genom att säga att man följer ett avtal man inte tecknat. Det säger sig självt. Men vi tycker att det är väldigt positivt att de tecknat kollektivavtal nu, även om de givetvis borde gjort det från början, säger Jenny Bengtsson.
Hon lägger också till att hon är starkt kritisk mot själva reality-serien Arga restaurangen.
– Hela programidén är att ungdomar ska få en chans att komma ut i arbetslivet. Det minsta man kan göra är att erbjuda dem att teckna kollektivavtal så man visar att man är seriös.
Inte representativt
LO:s ungdomssekreterare Malin Norberg håller med. Hon förhandstittade på första avsnittet och reagerade negativt.
– Jag ställer mig väldigt tveksam till att göra underhållning av folks bekymmer med arbetslösheten. Dessutom visas en snedvriden bild. Klart man väljer ut karaktärer så det blir bra tv men några brinner verkligen för matlagning och vill inget hellre än att få chansen att få ett jobb. Samtidigt finns andra med som får förmedla en bild av låt-gåattityd och bortskämdhet. Det blir så fel och är inte representativt för de som saknar jobb på något sätt.