Nedskärningarna på Arbetsförmedlingen pågår i hela landet och i Göteborg håller bland annat kontoret i Angered på att avvecklas, ett av totalt 130 kontor i hela landet som ska försvinna. Sedan början på sommaren tar de inte längre emot arbetssökande på plats, utan dessa får istället ta sig till Gamlestaden, centrum eller Hisingen. Ett visst antal anställda arbetar fortfarande med kundtjänst i Angered, alltså att bistå arbetssökande via exempelvis telefon eller på nätet.
Men det formella beslutet att lägga ner kontoret i Angered är fortfarande under förhandling med facket. I fredags kom ett nytt bud från arbetsgivaren som facket ska ta ställning till under veckan. Enligt Anders Wiström, styrelseledamot i fackförbundet ST inom Arbetsförmedlingen, är nedläggningen fortfarande aktuell. Han anser att facket inte har involverats tillräckligt i planeringen.
– Det här har ju varit ett arbete som arbetsgivaren skött på eget sätt, vi har inte suttit tätt ihop med dem om det här.
Saknas personal
Redan i januari varslade Arbetsförmedlingen om att 4 500 tjänster skulle försvinna i och med Moderaternas och Kristdemokraternas gemensamma regeringsbudget. Myndighetens anslag minskade med 800 miljoner kronor jämfört med 2018. Sedan dess har avhoppen bland anställda duggat tätt och enligt Fredrik Andersson, också från ST Arbetsförmedlingen, skulle det i nuläget inte längre finnas nog med personal för att bemanna ett besökskontor i Angered.
– Det finns inte tillräckligt med personal. Det är så många som har sagt upp sig i samband med det här, det blir en spiraleffekt. Angered är ett kontor som blivit ganska hårt drabbat av uppsägningar, eftersom det var ganska många som var nya där.
Flera neddragningar
Angered är stadsdelen med störst arbetslöshet i Göteborg. Som ETC Göteborg skrev om i förra veckan sker just nu flera neddragningar i den hjälp arbetslösa Angeredsbor kan få. Stadsdelsnämnden har beslutat att ta bort 50 tjänster inom socialtjänsten, varav 35 kommer att försvinna från sektorn Arbetsmarknad/sysselsättning. Utöver socialtjänsten och Arbetsförmedlingen finns även Kompetenscenter, som drivs av nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning.
Utöver varsel och uppsägningar innebär själva omorganisationen av Arbetsförmedlingen svårigheter, menar Fredrik Andersson. Förmedlingen av jobb ska framöver skötas av upphandlade företag istället för av myndigheten.
– Det sker en massa parallellprocesser, det pågår ju också en stor omorganisation. Det är ett lika stort problem som att bli av med mycket personal.