– Det har varit helt kört. Vi har inte lyckats få tag i någon avdelning som du kan besöka, alla är för stressade. Det är talande för hur situationen ser ut här.
Vårdförbundet och Kommunals huvudskyddsombud Ann-Sofi Björkman och Maria Klerehag tar emot på Danderyds sjukhus fackexpedition. I bakgrunden glittrar Edsvikens vatten och gröna skogar. En fantastisk miljö, som sjukhusets personal aldrig hinner använda, berättar de.
– Personalen hinner inte ta raster och komma ut från sjukhuset, de hinner ju knappt gå på toaletten, säger Maria Klerehag.
Allvarlig risk
Personal som gråter på arbetsplatsen, ständigt har ont i magen och inte hinner återhämta sig mellan arbetsdagarna har blivit vardag på Danderyds sjukhus. I många fall hinner man inte ens lämna arbetet förrän man får ett sms med en förfrågan om man kan jobba extra, berättar de.
I mars tyckte Vårdförbundet och Kommunal att gränsen var nådd och gjorde en så kallad 6:6 a-anmälan till arbetsgivaren. De ser att det finns en allvarlig risk, både för personalen och patienterna, och vill veta hur ledningen ska lösa situationen.
– De håller ju med om mycket och är allvarligt oroade. Vi har diskuterat de här frågorna länge. Men i det svar vi fick var det mer långsiktiga lösningar, sådant som redan är på gång, säger Ann-Sofi Björkman.
Nu är det upp till Arbetsmiljöverket att avgöra om sjukhusledningen ska få ett föreläggande med åtgärder.
Men problemen på Danderyd är inte nya. Fackrepresentanterna beskriver de tre, fyra senaste åren som kaotiska med allt fler stängda vårdplatser.
– Samtidigt har allt fler patienter sökt sig till akuten, säger Ann-Sofi Björkman.
Det i kombination med en hög personalomsättning, fler sjukskrivningar och ett sparbeting på två procent per år har gjort situationen ohållbar.
– Under vissa veckor förra sommaren var så mycket som 100 vårdplatser stängda här. Det gjorde att folk skickades hem för tidigt, och kom tillbaka efter några dagar – ännu sjukare. Intentionerna var väl att öppna vårdplatserna igen på hösten. Men så blev det inte, säger Ann-Sofi Björkman.
Patientsäkerheten hotad
På förlossningen ökade personal-omsättningen extra mycket förra året när BB Sophia öppnade. Både undersköterskor, ett stort antal erfarna barnmorskor samt 29 anestesisjuksköterskor sade upp sig. Maria Klerehag jobbade då som undersköterska på förlossningen.
– Jag hade 25 nya kollegor som skulle internutbildas. Det blev en jättetyngd för den ordinarie personalen, säger Maria Klerehag.
– Och många som är nyexaminerade väljer att sluta efter ett tag när de ser hur arbetssituationen är här, säger Ann-Sofi Björkman.
I grunden handlar det om säkerheten för patienterna, menar de. När sjuksköterskorna och undersköterskorna inte hinner med skapas både dålig stämning, konflikter och stress. Det i sin tur ökar risken för att något ska gå fel.
– Vi ser många konflikter där någon har tappat tålamodet. Det visar sig att de inte har hunnit äta på tio timmar. Vi är människor, vi är inga robotar, säger Maria Klerehag och berättar att statistiken över tillbud – händelser där det har funnits risk för att något ska gå fel – har ökat.
Sommaren ser de som ett stort orosmoln. Hur det ska gå har de ingen aning om. Precis som på andra sjukhus har personalen erbjudits extra pengar om de går med på att flytta sin semester till en annan årstid. Hur många som har gjort det vet inte Maria Klerehag och Ann-Sofi Björkman. Vårdförbundet har inte slutit något avtal om ersättning för att flytta semestern.
– Vi tycker att det är galet, det är inte hållbart. Vi behöver vår semester. Det kommer ju en höst efter sommaren också, då hoppas vi att personalen inte har kört slut på sig och försvinner, säger Ann-Sofi Björkman.