– Jag tror att vi har goda möjligheter att tillgodose det svenska näringslivets behov av flexibilitet och att hantera upp- och nedgångar med ett behov hos den enskilda löntagaren och individen att känna en trygghet på arbetsmarknaden. Det går att ordna, sa Stefan Löfven under pressträffen direkt efter sitt möte med talmannen.
Men att börja förändra lagstiftningen kring anställningstrygghet eller andra regler kring uppsägningar möter hårt motstånd inom fackföreningsrörelsen. LO kommer att motsätta sig alla sådana försök, oavsett regering. Det säger ordförande Karl-Petter Thorwaldsson nu i en direkt reaktion på Löfvens uttalande.
– Om det är en förändring av lagstiftningen som han pratar om då är vi direkt negativa till det. Det är en återvändsgränd för Löfven och Annie Lööf att gå in i, säger han.
Svårt att komma överens
Thorwaldsson ser en mittenregering som ett allt mer troligt alternativ. Trots det bedömer han det som omöjligt för S och C att komma överens i majoriteten av de frågor där partierna står långt ifrån varandra. Han nämner lagstiftning om lägre ingångslöner för unga eller nyanlända.
– Det kommer vi naturligtvis att vara direkt fientliga till om det skulle bli verklighet. Men det kommer inte hända i en regering med S, det vet jag, säger han.
Inte heller kravet på en reglering av vinster i välfärden tycker Thorwaldsson att S bör förhandla om. Det är den fråga han tror blir allra svårast att göra upp över blockgränsen om.
– Där har vi ett väldigt starkt stöd från våra medlemmar. Jag tror att många av dem skulle känna sig ganska svikna om Stefan Löfven inte levererade något av det vi har lovat. Där blir det nog svårt, både C och L verkar vara väldigt ideologiskt uppbundna, säger Karl-Petter Thorwaldsson.
Vilken regering som ska bildas kommer LO inte att lägga sig. Det har kostat för mycket att gå in i den frågan tidigare. LO:s press på Mona Sahlin om att släppa in V i regeringssamarbetet inför valet 2010 pekades ut som en anledning till att S förlorade valet. I ett sådant läge vill inte LO-ordföranden hamna igen.
”Las-frågan uppförstorad”
LO driver frågan om att slopa anställningsformen allmän visstid, vilket precis som anställningstryggheten är reglerad i lagstiftning. I den frågan tycker Thorwaldsson att det är rimligt att en blocköverskridande regering blir överens om en lagstiftningsförändring.
Karl-Petter Thorwaldsson anser att Las-frågan har blivit uppförstorad i den politiska diskussionen. Sysselsättningen fortsätter att öka och den svenska arbetsmarknaden fungerar ganska bra, menar han. Då är anställningstryggheten inte det viktigaste att gå in och justera till det sämre. Det finns helt enkelt viktigare frågor för nästa regering att ta tag i.
– Hur ska man hålla uppe tillväxten de kommande åren när konjunkturen i världen verkar vika? Hur ska byggandet av billiga bostäder gå till? Hur ska den gröna omställningen bli snabbast i hela världen? Det är ju inte ont om frågor, säger Karl-Petter Thorwaldsson.
Han ser en möjlighet till samförstånd i klyvningen mellan stad och land. Men att säga exakt vad S borde locka in C och L till ett samarbete med vore att skänka bort sin förhandlingsposition i förväg, menar Karl-Petter Thorwaldsson.
– Jag tänker inte spekulera i vad S ska sälja, säger han.
TCO: Släpp vinstfrågan
Från TCO:s sida har man mycket tydligare förespråkat ett blocköverskridande regeringssamarbete som man menar skulle skapa ett mer stabilt styre av landet. TCO vill däremot inte framföra några åsikter om vilka partier som ska ingå i samarbetet. Samuel Engblom är samhällspolitisk chef på TCO:
– Ska vi få en handlingskraftig regering som samtidigt kan stå upp för demokratins värderingar så måste den vara förankrad på båda sidor av blockgränsen, säger han.
Han menar att eftersom Socialdemokraterna vill skärpa Las genom att ta bort anställningsformen allmän visstid ur lagstiftningen så borde C och S kunna mötas i en kompromiss.
– Den logiska konsekvensen vore att alla partier släpper sina förändringsförslag och i stället gör det som har fungerat bäst hittills: Man låter parterna sköta sådana här saker, säger han.
Olikt LO ser TCO frågan om begränsning av vinster i välfärden som något som man kan göra upp om. Även arbetskraftsinvandring – där S vill återinföra en arbetsmarknadsprövning, vilket varken C eller TCO vill.
– Det är frågor som vi menar borde vara lätta att komma överens om. Det är inte binära frågor med bara ja- och nej-svar, det finns mycket man kan göra. Det vore klokt om man faktiskt gjorde uppgörelser som är långsiktigt hållbara, säger Samuel Engblom.
Synen på arbetsmarknaden skiljer de så kallade mittenpartierna åt. Det gäller bland annat hur många som ska kunna undantas turordningsreglerna vid uppsägning (efter att kompetens beaktats), om anställningsformen allmän visstid ska finnas kvar och om arbetsgivarna ska kunna sänka anställdas arbetstid som en besparingsåtgärd, så kallad hyvling.
Socialdemokraterna
Inte luckra upp Las, men behålla undantaget för företag med högst tio anställda.
Ta bort allmän visstid ur Las.
Vill ”se åtgärder” som ska stoppa hyvling, men har inte tagit ställning till hur.
Liberalerna
Utvidga undantaget i turordningen till fem personer och företag med upp till 49 anställda.
Behålla allmän visstid och förlänga provanställning till tolv månader.
Inga förslag om att stoppa hyvling.
Vänsterpartiet
Vill ta bort undantaget i Las för två personer i små företag.
Ta bort allmän visstid.
Vill ha en lag som förbjuder hyvling av tjänster.
Sverigedemokraterna
Utvidga undantaget till fem personer och företag med upp till 49 anställda.
Behålla allmän visstid och har öppnat för längre provanställning för ungdomar.
Inga förslag om att stoppa hyvling.
Kristdemokraterna
Undanta tre personer från turordningen i alla företag.
Behålla allmän visstid och förlänga provanställning till tolv månader.
Inga förslag om att stoppa hyvling.
Centerpartiet
Avskaffa turordningsreglerna helt för företag med upp till 50 anställda.
Behålla allmän visstid och förlänga provanställning till tolv månader.
Inga förslag om att stoppa hyvling.
Moderaterna
Luckra upp Las, har inte preciserat hur.
Behålla allmän visstid och förlänga provanställning till tolv månader.
Inga förslag om att stoppa hyvling.
Miljöpartiet
Inte luckra upp Las, men behålla undantaget för företag med högst tio anställda.
Har inte engagerat sig i frågan kring otrygga anställningar eller allmän visstid.
Motståndare till hyvling, men har inte kommit med några förslag.