– Vi måste helt enkelt kliva av dessa förhandlingar. Att se en enda uppsida som skulle gynna våra medlemmar är svårt, skrev Matts Jutterström i sin sista krönika i Dagens Arbete som publicerades 13 maj, två dagar efter hans död i sviterna av cancer.
Pappers är hittills det enda LO-förbund som lämnat förhandlingarna och inga andra har markerat mot Socialdemokraterna annat än i ord.
– Rätt väg är inte att sätta sig på läktaren och skrika utan rätt väg är att engagera sig mer, säger Handels ordförande Susanna Gideonsson.
Rasar mot LAS-förändringar
Byggnads ordförande Johan Lindholm, som också sitter i partistyrelsen, rasar mot de planerade förändringarna i LAS och det faktum att parterna beordrats komma fram till en uppluckring av reglerna under hot om lagstiftning.
– Utredningen som är tillsatt skulle aldrig möjliggjorts utan vi parter skulle skött det själva. Att på detta sätt förhandla under galgen är inte svenska modellen.
Byggnads har dock inga planer på att hoppa av förhandlingarna och likt Susanna Gideonsson använder Johan Lindholm uttrycket ”inte sätta sig på läktaren”. Han menar att han ska göra allt för att påverka framtida S-politik i mer arbetarvänlig riktning.
– Socialdemokraterna måste ha ett större samhällsprojekt än att bara hålla SD borta från makten. Det vet jag att partiet kan och vill, men att så entydigt fokusera på hotet från SD istället för att erbjuda ett annat samhälle leder fel, säger Johan Lindholm.
Kommunal drog in stöd
Strax efter januariavtalet offentliggjorts meddelade största LO-förbundet Kommunal att de drar in det årliga partistödet på tre miljoner kronor till S. Enligt förbundet själv hade beslutet inte koppling till regeringsbildningen.
– De här planerna fanns redan innan och Kommunal siktar på att stärka sin facklig-politiska samverkan och påverka från insidan, så vi inte hamnar i samma parlamentariska situation nästa val, säger kommunals samhällspolitiska chef Lisa Bondesson.
Men hur ska ni kunna locka väljare till S i nästa valrörelse när de nu gör kompromisser som går helt emot era medlemmars intressen?
– Ja, det får vi återkomma till, när vi har en strategi för det. Inte ens Socialdemokraterna själva har nog svaret på det, i och med att man är uppgiven om den politik man måste driva. Försämringarna i LAS är inget någon Socialdemokrat gör med stolthet, säger Linda Bondesson och lägger till att kommunal kommer ”presentera förslag och politik som gynnar medlemmarna”.
Susanna Gideonsson menar att LO-förbunden måste vara självkritiska och inte bara skylla på Socialdemokraterna.
– Efter valet har nog även fackförbunden vaknat. Vi har legat lite i dvala, lämnat över till politikerna och inte varit med och påverkat i tillräcklig utsträckning, säger hon och lägger till:
– Att gå ut och säga att det bara är partiets fel att inte fler röstade på dem är att göra det för enkelt för sig själv.
”Alternativet värre”
Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad säger att hon förstår kritiken från fackföreningsrörelsen och oron över arbetsrätten.
– Men alternativet hade varit värre. Runt 60 procent av riksdagen hade velat gå mycket, mycket längre när det gäller arbetsrätten. När vi slöt januariavtalet fanns en medvetenhet både hos LO och förbunden att vi gör det istället för att släppa fram Ulf Kristersson.
Fotnot: Dagens ETC har upprepade gånger sökt Pappers nya ordförande Pontus Georgsson, för en kommentar.