I förlaget till omorganisation ska de båda enheterna byta namn till det gemensamma Samhällsbyggnad Bergslagen och en trafikingenjör och en naturvårdshandläggare flyttas från BMB till BKT. Fackföreningarna Vision, Naturvetarna och Kommunal menar att det blir som att blanda äpplen och päron. På BKT arbetar man med att praktiskt utföra till exempel gräsklippning i parker eller underhåll av kommunala vägar. På BMB har man myndighetsansvar och ska se till att lagar och förordningar följs.
– Risken finns att det blir ett arbetsmiljöproblem om den som ska utöva tillsyn blir ensam i den rollen på den arbetsplats där själva arbetet görs. De ska dela dagligt fikarum samtidigt som myndighetsrollen kräver att kollegornas verksamhet kontrolleras, säger Annette Eklund.
Längre handläggningstider
Hon påpekar också att det kommer att bli längre handläggningstider när personal flyttas till BKT i Nora. Som det fungerar i dag sitter alla handläggare på ett ställe och kan knacka på hos varandra för att utnyttja varandras specialistkunskaper inom olika områden.
– Nu kan man diskutera olika ärenden som ska handläggas. I framtiden måste trafikingenjören och naturvårdshandläggaren ringa kollegor eller skicka e-post och det tar längre tid. Det är inte alltid det går att nå folk på telefon och en e-post kan lätt hamna långt ner i inkorgen. Det blir ineffektivt och tid är pengar, säger Annette Eklund.
Vision efterlyser också en beräkning på vad omorganisationen kommer att kosta? Enligt Annette Eklund hävdar arbetsgivaren att det blir kostnadseffektivt att genomföra förändringen.
– De fyra kommunernas politiker måste förstå vilket stort ingrepp det innebär att flytta personal och fråga sig till vilken nytta det görs? Det låter kanske inte så mycket att flytta några handläggare med myndighetsansvar men i verkligheten blir skillnaden stor. Det blir ingen effektivisering och ingen besparing. Däremot blir det sämre service och dyrare, säger Annette Eklund.
Beslut senare i år
Omorganisationen beräknas vara genomförd den 1 januari 2017. I dagsläget har Ljusnarbergs kommun sagt ja till den medan de övriga kommunerna ska fatta beslut senare i år. Tvärtemot Vision anser Lindesbergs kommundirektör Christer Lenke att flytten av personal innebär fördelar.
– Det blir större effektivitet eftersom det är en fördel om personal som har de funktionerna som trafikingenjören och naturvårdhandläggaren har, flyttar till det ställe där själva arbetet utförs, säger han.