– Jag vill inte tigga, jag vill jobba, säger han.
Redan om några dagar gör han sin första arbetsdag på nya jobbet.
– Jag längtar. Men det har tagit tid att få ordning på papper och bankkonto, berättar han.
Valle bor liksom de flesta andra tiggande EU-migranterna från Rumänien i husvagnslägret i inre hamnen. Han är utbildad elektriker och har även jobbat på en textilfabrik.
– Min dröm är att få en riktig lägenhet för mig och min familj och slippa bo så här, säger han och pekar på den slitna husvagnen i inre hamnen där han bor med sin fru och fyra barn.
EU-migranter söker jobb
Det är via Facebook-gruppen ”EU-migranter söker jobb i Sundsvall” som kontakten till arbetsgivaren har skapats. Gruppen startades i våras av eldsjälen Pirjo Holmström och fungerar som en anslagstavla där migranterna kan presentera sig själva och sina erfarenheter.
– Tanken var i första hand att få ut budskapet att migranterna får jobba och att de vill jobba, säger hon.
Initiativtagare till anställningen är Sofie Abser på WSP:s Sundsvallskontor.
– Vi kände att vi vill göra något. WSP är ett globalt företag och vi har flera olika nationaliteter bland våra 60 medarbetare i Sundsvall. Vi jobbar mycket med hållbarhets-frågor och det här är väl ett bra exempel på lokal hållbarhet, säger hon.
Arbetsuppgifterna blir att på deltid hålla ordning på kontoret.
– Dels har vi ett behov, dels såg vi en möjlighet att hjälpa en medmänniska. Språket blir en utmaning eftersom Valle inte pratar någon svenska och väldigt dålig engelska. Men vi tror att vi kommer att lösa det efterhand, säger Sofie Abser som tycker att fler företag borde följa deras exempel.
– Absolut. Det här är ett bra sätt att hjälpa någon samtidigt som vi kan få arbetsuppgifter utförda som annars inte skulle bli gjorda.
Tidigare har även en annan EU-migrant, Ramona Simion, fått jobb. Hon satt utanför entrén till Mäklarhuset där ägarna nu har anställt henne några timmar om dagen för att göra enklare kontorsjobb.
En tredje migrant har gjort några arbetspass hos ett lokalt städföretag.
Annars har responsen varit dålig, tycker Pirjo Holmström.
– Det har kommit in en del oseriösa erbjudanden, om att jobba för 20 kronor i timmen eller att hjälpta till mot gratis mat och husrum. Men tyvärr är det få riktiga erbjudanden.
Papperslösa
Pirjo Holmström har engagerat sig i EU-migranternas situation ända sedan de första tiggarna kom till Sundsvall hösten 2013.
– Det pratas om fri rörlighet inom EU, men i själva verket är regelverk och lagar inte anpassade för de här människorna, trots att de är EU-medborgare och har samma rättigheter som alla andra.
Pirjo Holmström har hjälpt till med insamlingar men även med kontakter med allt ifrån skattemyndigheten till tandläkare.
– Många av de som kommer hit saknar pass, en del är papperslösa. Dessutom saknar de personnummer och folkbokföringsadress – vilket gör att de inte kommer in i det svenska samhället, säger hon.