De arrenderar ett litet hus och en hektar mark av Göteborgs stad och vi går tillsammans från huset mot odlingarna som ligger några minuters promenad bort. Inne i växthuset lyser tomater som små kulörta lyktor i nyanser av gult, orange och rött.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Vi är så pass små fortfarande så vi måste jobba vid sidan av, säger Jenny Persson. Men förhoppningen är att om några år är det här vår enda syssla.
De hoppas på att utöka från tio till 30 andelar till nästa år.
– Men man skulle kunna odla upp till 100 andelar på den marken vi har, säger hon.
– Minst, flikar Charlotte Flink in.
Stort i Finland
Reko-idén kommer ursprungligen från Finland och har spritt sig explosionsartat. Konceptet är enkelt: den som blir medlem i sin lokala Reko-ring på Facebook kan se producenternas annonser och i förväg beställa och betala. Sedan hämtar man helt enkelt upp sin beställning på utlämningsplatsen. Finlands Reko-ringar har över 250 000 medlemmar och mer än 4 000 producenter. Sverige har nu ett femtiotal Reko-ringar och fenomenet växer även på Island.
På jordbruket i Olofstorp skördar Charlotte Flink mangold då hon plötsligt utbrister:
– Alltså, det här känns inte riktigt bra!
Mycket av skörden har blivit skadad av hagel och hon lägger ner de avvisade bladen kring plantorna som extra isolering och gödsling. Varken hon eller Jenny Persson hade odlat innan de startade sin verksamhet.
– Vi träffades på SLU så vi hade bara läst om odling teoretiskt men så var det någon föreläsare som pratade om andelsjordbruk och då sa jag ”Det är ju precis det här vi ska göra, Jenny!” och då sa hon ”Ja, det ska vi!”.
De gick på workshops om andelsjordbruk och träffade människor från fastighetskontoret i Göteborg som arbetar aktivt för att främja alternativa jordbruk och går in och stöttar nya verksamheter.
Enda försäljningskanal
Klockan 18.00 är det utlämning vid Pusterviksplatsen och små kluster av människor är samlade kring medtagna bord, bagageluckor och lådor som är utspridda över parkeringen. Olika producenter använder Reko till olika ändamål. Myriam och Milagros driver jordbruket Ekomigration i Angered och har det som enda försäljningskanal.
– Det fungerar bra, säger Myriam.
Andra använder Reko som komplement till gårdsbutik eller försäljning till restauranger. Annette är med och driver Hamra gård som bland annat säljer lammkött och hon tycker att det är ett roligt sätt att möta kunderna.
– Jag har varit bonde i många år och man skickar iväg djuren på slakt och sedan hör man aldrig något mer om vart köttet hamnat. Med Reko får man ett möte och ett erkännande från kunden. Sedan är det inte alltid ett positivt erkännande men det är ändå bra, säger hon.
Levererar till stjärnkrog
Marianne Järpedal från Fristorps gård säljer bland annat äppelmust. De plockar egen och andras frukt och tar även hand om ”fula” grönsaker som annars skulle blivit svinn.
önDeras gård levererar bland annat till stjärnkrogar i stan genom en grossistfirma men de söker sätt att utvidga sin försäljning och hon är övertygad om att det snart kommer finnas en Rekoring i ”varenda håla”.
– Det är mycket pappersarbete om man ska sälja på ställen som Ica, säger hon.
Alexander Gunnarssons cykel är packad med grönsaker.
– Jag lägger stor vikt vid vår förmåga till självförsörjande både lokalt och som nation och vi är långt från det i dag, säger han. Jag vill se en mer decentraliserad marknad och en starkare resiliens och därför stödjer jag Reko.
Elsa Ogalde jobbar för fastighetskontoret och är dessutom en trogen Reko-kund.
– För mig är det ett självklart val. Jag har 100 procent förtroende för producenten. Det kommer komma mycket mer sådant här framöver, säger hon.
Man vet att allt blir sålt
Klockan 19.00 är utlämningen över och kunder ses promenera iväg med kassar och lådor av grönsaker, honung, fisk, kött och plantor. Producenternas lådor är tomma och Jenny Persson är nöjd. Hon påpekar att med Reko behöver man inte stå en hel dag och sedan ta med sig alltihop hem igen om ingen köper. Nu vet man redan innan att allt blir sålt.
Johan Ahlgren är samordnare för Reko Göteborg och tror att det finns stor potential att växa.
– Jag tror det ligger mycket i sådana här idéer som kommer nu, just att vi har tekniska lösningar där vi inte behöver den tredje parten, de stora företagen och sånt emellan längre utan vi kan mötas utan det.
– Och vi har precis börjat så vi kan bara bygga på, säger han. Det gillar jag med Reko, att inte är bestämt att ”såhär ska vi göra” utan varje Reko-ring är unik och de som är med och bidrar bestämmer i vilken riktning det ska gå.
Vad är nästa steg?
– Att fler vet om det, att folk sprider idén och använder sig av det för då stödjer man ju det lokala och på så sätt också sig själv. En grej som jag tänker mig är att det kommer bli utlämning på fler ställen i stan, till exempel en i Kortedala, en inne i stan och så vidare.
Finns det några tänkbara hinder för Reko?
– Jag tror en risk är att det blir för organiserat och för komplext. Att folk centraliserar en idé som är väldigt decentraliserad. Det behöver inte vara knutet till ett företag eller något sådant. Jag föredrar när man bara träffas vid en tidpunkt och så är det upp till varje individ hur de vill göra ... Sedan har man vissa riktlinjer för att få det att fungera.
Framför allt tycker Johan Ahlgren att Reko ska vara okomplicerat, särskilt för folk som är nya.
– Jag tror på idéer som kan göra det enkelt för folk, säger han.