Ditt användarnamn på Facebook måste vara samma som det som står i ditt pass, id-kort eller körkort. Enligt Facebook handlar det om säkerhet: att användarna ska veta vem de pratar med. Men policyn är omdiskuterad.
Emma, som vill vara anonym, fick i förra veckan sitt konto avstängt eftersom Facebook misstänkte att hon inte använder sitt riktiga namn.
– Jag ville inte bli hittad av personer från mitt tidigare liv, när jag bodde i en annan stad. Dessutom tycker jag inte om när öppenhet med identitet blir till ett tvång. På Facebook kan eventuella arbetsgivare, forna mobbare och så vidare utan problem hitta en.
Emma använde ett könsneutralt smeknamn på sajten. Men enligt Facebook får du bara använda smeknamn som är varianter på ditt ”riktiga” namn, till exempel Kalle i stället för Karl. Facebook krävde att Emma skulle skicka in en identitetshandling för att bekräfta sin identitet. Efter att hon mejlat en kopia på sitt pass återaktiverades kontot.
– Många har ännu starkare behov än jag av att slippa använda sitt namn på Facebook, till exempel personer som blivit förföljda eller misshandlade. Det finns också många queers som inte identifierar sig med det namn som står i passet, säger Emma.
Att protestera genom att hoppa av Facebook, som har 5,2 miljoner användare i Sverige, är inte helt enkelt, menar Emma.
– Nuförtiden är det väldigt mycket information som bara går ut på Facebook. Evenemang, möten, arbetskontakter, jättemycket sker på deras plattform.
Transpersoner kritiska
Facebooks namnpolicy har varit hårt ifrågasatt i USA den senaste tiden. Flera transpersoner har protesterat mot att de stängts av eftersom de använt icke godkända smeknamn som användarnamn. För CNN berättar Sister Roma, en dragqueen och transaktivist om hur hon tvingats byta namn på Facebook till sitt dopnamn Michael Williams, som hon inte använt på 27 år. Amerikanska HBTQ-aktivister har suttit i möte med Facebook om frågan. Även RFSL har uppmärksammats på problemet av transpersoner som kontaktats av Facebook och uppmanats ändra namn.
– Det är många som använder ett att annat namn på Facebook än det som står på id-kortet. Det borde inte vara något som Facebook ska lägga sig i, säger Ulrika Westerlund, förbundsordförande för RFSL.
”Bra med riktiga namn”
Sofia Mirjamsdotter, ledarskribent på Sundsvalls tidning och expert på sociala medier, ser fördelar med Facebooks namnpolicy.
– I grunden är det bra. I och med Facebooks genomslag 2007 blev det kutym även på andra ställen på internet att använda riktiga namn. Det är en positiv utveckling, att man står för vem man är och vad man säger.
– Sedan är det jättesorgligt om transpersoner blir avstängda på grund av policyn. Här skulle man kunna önska sig att Facebook inför ett undantag, säger Sofia Mirjamsdotter.
Dagens ETC har sökt representanter för Facebook via företagets svenska pr-kontakt.