Nattvandring.nu startade i mitten av 2000-talet och i dag finns grupper runtom i hela landet. Organisationen är politiskt och religiöst obunden och upplägget är enkelt: En grupp vuxna, iförda organisationens orange jackor, promenerar på stan och vistas i miljöer där ungdomar rör sig under helgnätter. Nattvandrarna är varken poliser, vakter eller företrädare för sociala myndigheter – bara vuxna som finns på plats för att hjälpa ungdomar. Organisationen håller med jackor, försäkring och trycksaker, helt utan kostnad. Målet är att det ska finnas nattvandrare i varje stad och större tätort i landet, och i november 2012 bestämde sig Pontus Lindblad för att starta en grupp i Jönköping.
– Jag ville ha något att göra under helgerna, i stället för att gå ut på krogen. Har aldrig varit så mycket för att festa. Och ge något tillbaka till samhället, att göra något för ungdomarna, berättar Pontus som själv bara är 22 år gammal.
– Det är roligt att hjälpa människor. Nu har jag hållit på med detta i ett år, jag skulle kunna viga mitt liv åt det här.
Planen nu är att utbilda sig till ambulanssjuksköterska. I dag arbetar han på ett äldreboende i Habo.
– Jag vill arbeta med och hjälpa människor.
Hjälpte knivskuren
I början var intresset att delta i nattvandringarna stort. Vid något tillfälle var de 12 personer som gick på stan, framförallt på Väster där de flesta nöjesställena för ungdomar finns. Gruppen hjälper berusade ungdomar att komma hem eller finns där för ett samtal.
– Många tycker att det är lättare att kontakta oss, än polisen.
I september blev en 37-åring svårt knivskuren i Hamnparken i centrala Jönköping. Av ren slump var nattvandrarna först på plats och kunde sätta tryckförband på mannen, som överlevde. Sjukvårdsutrustningen var inköpt på en lågpriskedja.
Under vintern har styrkan dock minskat kraftigt – i dagsläget har gruppen bara runt sju aktiva medlemmar. Ytterligare några säger att de kan hoppa in vid behov. Fem medlemmar har lämnat gruppen helt.
– De känner inte för det längre, de känner att de inte får ut något av det, säger Pontus.
”En halvdålig ursäkt” tycker han:
– Men vi kan ju inte tvinga någon. Vi lever i sån värld där folk vill ha pengar för det de gör, ingen vill arbeta gratis. Tyvärr, men så känns det.
Pontus och en kvinnlig kamrat är nu de enda som deltar i varenda nattvandring.
Vuxna på stan lugnar
I början var intresset från kommunen svalt. Pontus första kontaktförfrågan, strax efter starten 2012, besvarades inte ens från kommunen, enligt Pontus. I mitten av december förra året gjorde han ett nytt försök, med förhoppning om något slags kommunalt stöd till verksamheten.
Det gav resultat: Ett möte med en fältsekreterare har nu lett till ett avtal om viss samarbete mellan nattvandrarna och kommunen.
Gert Kvick, kommunens säkerhetssamordnare, är kontaktperson:
– Vi försöker hjälpa dem så gott vi kan. I dagsläget kan vi erbjuda utbildning i första hjälpen. Sen har vi åtagit oss att hjälpa till med en samlingslokal och viss samordningsarbete.
Gert Kvick välkomnar nattvandrarnas arbete:
– All erfarenhet visar att det blir lugnare ute på stan när det finns vuxna, det blir mer blandade åldrar. Vi ser det vid stora arrangemang när det är många vuxna ute, att det blir lugnare.
– Jag tycker det behövs mer sånt här. Tyvärr är det så att det oftast är en liten klick, som får dra ett för stort lass.
Nu ska nattvandrarna försöka rekrytera nya medlemmar, genom att stå på stan och uppe på A6.
– Vi har fått en ny folder som vi ska dela ut. Och så har vi en Facebook-sida som vi uppdaterar mer eller mindre dagligen.
– Det är roligt och intressant. Bara vi syns gör vi en stor skillnad, säger Pontus.