Många har sökt mer än de tilldelas och planerna görs nu om för att passa Kulturrådets slutliga bidrag. Östra Göteborg sökte för ett projekt som skulle innefatta 700 elever.
Karin Hugosson som har skrivit ansökan ville att pengarna skulle gå till en fördjupning. Två årskullar skulle få träffa två konstnärer vid fem tillfällen. Ett koncept som har prövats förut och enligt utvärderingar gav positiva följder för hela skolorna. Men av de efterfrågade nästan 722 000 kronorna, blev det bara 160 000.
– Det är klart att jag är besviken. Nu blir det kanske tre tillfällen och bara för fyror, säger Karin Hugosson som har en 20-procentig tjänst som kultursamordnare i Östra Göteborg.
Eftersom ingen ansökan har gjorts för dem får flera tusen barn i Östra Göteborg alltså inte alls ta del av de statliga pengarna. Karin Hugosson menar att det saknas organisation som kan rodda ett projekt för samtliga barn och ett bristande engagemang på skolorna för att komma med idéer.
– Rektorerna har för mycket administrativa uppgifter och byråkratiseringen går ut över verksamheten, säger Karin Hugosson.
Är Skapande skola ett bra system?
– Nej. Det handlar inte om kvalitet utan först och främst om att de deltagande barnen ska få precis lika mycket pengar. Man har också olika organisation i stadsdelarna och en del som redan har mycket får mer. Det blir ännu mer orättvist tycker jag. Jag anser att om vi ska ha kvalitet måste eleverna få träffa konstnärerna mer än en gång. Hade jag fått möjlighet hade jag haft serier så att barnen visste att i årskurs fyra händer detta, säger Karin Hugosson.
”Har hamnat på undantag”
Det finns ett antal kommunala insatser för kultur till stadens barn såsom Kulturskolans KULF/KULIS med museilektioner och skolbio till exempel. Men några Skapande skola-pengar blev det inte i Östra Göteborg förra året. Karin Hugosson och hennes kollega efterlyste förslag från rektorer men de uteblev. Alltså blev det ingen ansökan.
– Jag tycker att kulturen har hamnat på undantag i Östra Göteborg, det har aldrig varit någon prioritering. Även fritidsaktiviteter på eftermiddagarna har man för lite för de elever som inte vill ha idrott. Och ju mer man jobbar ju mer inser man att det inte är så lätt att få någon ändring till stånd. Våra barn behöver ta del av så mycket kultur som möjligt.
Vad krävs för att söka för fler barn?
– Först och främst att jag har mera tid. Jag anser att Skapande skola ska vara något vi inte gör annars. Mycket av det man kan få pengar för är sådant man kanske borde göra annars ändå, säger hon.
Kulturrådet har fördelat pengarna så att summan per deltagande barn blir nästan samma.
Måste ta sitt ansvar
Kultursamordnare i Östra Göteborg säger att man inte har resurser att rodda ett projekt för alla barn.
Visste ni inte att det såg ut såhär?
– Nej. Som det är nu behandlas stadsdelarna lika. Det är säkert så att en del har mer resurser och andra inte. Det är den problematiken som är med att Kulturrådet fördelar pengarna eftersom vi inte har kunskapen om hur skolarna och stadsdelarna ser ut och förhållandena. Vi får lita på det material vi får in och den kunskap vi kan få därigenom så det blir rättvist på någon ledd, säger Tua Stenström på Kulturrådet.
Hon menar att det går att argumentera för att en stadsdel med knappa resurser kan behöva ett annorlunda upplägg.
Finns det något rättvisare system så att de andra 4 000 barnen fick del av detta?
– Det är möjligt att man skulle behöva se över systemet i Göteborg, det kanske vore bättre om det satt någon sammanhållande person och höll i hela ansökan. Och sedan kunde fördela ut pengarna, kanske efter behov. Förmodligen efter vilken beredskap man har att ta emot det, säger hon.
Malmö har för första gången i år övergått till en sådan form. Tidigare sökte deras åtta stadsdelar var för sig, liksom i Göteborg.
– Vi kunde se i Malmö att de hade olika kvalitet och fick väldigt olika pengar beroende på vad de sökte, hur de tänkte och tyckte. Jag är helt övertygad om att det inte heller var så himla rättvist alla gånger. Nu finns det en person som ska hålla i det. Då kan man som skolöverhuvud ta sitt ansvar och säga att barnen i vår kommun ska få kultur var de än finns någonstans. Det kan ju vara en idé, säger Tua Stenström.