Under ett år har arbetsförmedlingen i Malmö arbetat extra för att stadens romer ska få jobb. Resultatet hittills: 15 personer.
– Jag är ganska nöjd, med tanke på hur det ser ut. Klart jag önskat mer, men ibland går ambitionerna inte ihop med verkligheten, säger Kristoffer Bogdanowicz, på arbetsförmedlingen.
Kristoffer Bogdanowicz har själv romskt ursprung och han är väl medveten om vilket svårt uppdrag han har. Han är sedan ett år tillbaka arbetsförmedlingens kundstödjare med ansvar att hjälpa Malmös romer ut på arbetsmarknaden. Han tycker att han har lyckats bra.
– Romer är generellt väldigt misstänksamma mot myndigheter. De har utsatts för tvångssteriliseringar och deras barn har tvångsomhändertagits så det är inte konstigt. Som anställd på arbetsförmedlingen var jag rädd att bli betraktad som en av dem, men det har lyckligtvis inte blivit så. Jag är först och främst rom och någon som förstår och kan hjälpa, säger han.
”Dörrar måste öppnas”
En stor del av jobbet har gått åt till att informera. Kristoffer Bogdanowicz uppskattar att mellan 300 och 400 romer fått kunskap om att arbetsförmedlingen finns också för dem. En del har han hjälpt praktiskt med att skriva cv, andra i kontakten med handläggare och arbetsgivare.
– Men många av dem jag träffar står väldigt långt från arbetsmarknaden. De är socialt utsatta, har kanske aldrig haft ett jobb eller inte avslutat någon utbildning. De har inget cv för de har i stort sett inget att skriva där, berättar Kristoffer Bogdanowicz.
Han gör allt han kan för att motivera till utbildning och praktik, men berättar att det finns ett dilemma.
– Vi kan lyfta den romska gruppen, det har gjorts förr, men problemen kommer när de är redo att ta ett jobb. Då måste dörrar öppnas på arbetsmarknaden annars förlorar de hoppet och det kan ta väldigt lång tid innan det väcks igen, säger han.
Utanförskap inte självalt
Okunskapen om romer är fortfarande stor. Kristoffer Bogdanowicz utbildar också personal inom arbetsförmedlingen och många tror honom knappt när han berättar att romer inte fick gå i skola i Sverige, långt in på 60-talet.
– Många tror att romers utanförskap är självvalt, men så är det självfallet inte, säger han.
Även arbetsgivare har fördomar. Alla tycker att det är positivt om romer kommer ut i jobb – bara inte på det egna företaget.
– Men det finns undantag. De 15 som fått jobb hittills har anställts av 15 olika arbetsgivare och det har funkat bra. De har fått se att romer kan jobba som vem som helst, komma i tid och fungera på en arbetsplats, säger Kristoffer Bogdanowicz.
Romer döljer sitt ursprung
Kristoffer Bogdanowicz påpekar att det finns många romer som jobbar och klarar sig bra. Som inte behöver arbetsförmedlingens hjälp. Problemet är bara att dessa ofta döljer sin identitet och därmed inte blir synliga som romska förebilder. Han själv är ett exempel.
– Jag jobbade tidigare inom näringslivet och sa oftast att jag kom från Polen. Jag dolde inte mitt ursprung medvetet, men talade inte heller om det. Sedan man var barn har man sett hur ens föräldrar blivit behandlade. Då döljer man gärna vem man själv är, säger han.