BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Flera uppmärksammade fall
– Det är många av medborgarna idag som tyvärr inte har förstått och vet om att polisen får använda våld vid ingripanden där man sätter sig till motvärn. Sedan har vi ett antal rättshaverister också som skickar på oss rätt mycket handlingar, säger han.
Men det finns uppmärksammade fall där polisen har agerat tvivelaktigt men ändå inte dömts för tjänstefel. I april 2017 stormade insatsstyrkan Peter Larssons lägenhet i Malmö. Anledningen var att en misstänkt gärningsman var skriven på adressen, något Peter inte hade en aning om. Några månader senare var det dags igen, denna gång när ett par i Hindby, Malmö, fick sin lägenhet stormad av polis. Det visade sig senare att insatsstyrkan hade tagit fel radhus. Inte i något av fallen dömdes någon för tjänstefel. Åklagare Eva Nilsson förklarade hur hon såg på saken i Sydsvenskan.
– Det är väldigt beklagligt, men ingen enskild har agerat så oaktsamt att det är ett straffbart tjänstefel. Det ska till ganska mycket innan det blir straffbart: det krävs att en tjänsteman uppsåtligt eller genom oaktsamhet begår tjänstefel, och det har jag bedömt inte finns här, sa hon den 1 februari i år.
Peter Larsson tycker att det är under all kritik.
– Vad ska krävas för att polis någonsin ska dömas för tjänstefel? Det senaste fallet borde ju vara ett solklart exempel på det. Samhället får inte ha en så här inkompetent polis, säger han till Dagens ETC.
Tillbakavisar kritik
Det är Polismyndighetens särskilda utredningar, SU (tidigare interna utredningar, IU) som utreder när poliser misstänks för tjänstefel. SU utreder även ärenden som rör anmälningar mot bland annat åklagare, polisstuderande och arrestantvakter.
Den återkommande kritiken som har funnits mot utredningen av poliser är att det är just poliser som sköter handläggningen. Både att man som brottsoffer måste vända sig till förövarens kollegor samt oro för att kårandan gör att anmälan inte tas på allvar har påtalats.
– De poliser som utreder poliser sitter helt fristående, precis som vi gör. Ska man utreda den här typen av brott måste man ha polisiär kompetens och jag tycker att det fungerar jättebra som det är idag. Jag ser inga problem med det, säger Anders Jacobsson.
Vad tänker du när du hör den här kritiken, det är ju också ett ifrågasättande av din objektivitet?
– Det är ju något som har ifrågasatts i ett antal år, och vi kan bara konstatera att i merparten av de ärenden man har begärt överprövning av våra beslut så står de sig. Så det är inget jag bryr mig speciellt mycket om. Det viktiga är att vi vidtar de utredningsåtgärder som vi behöver vidta när vi utreder brotten.
Den som anser att man själv eller någon annan blivit felaktigt behandlad av en myndighet eller tjänsteman vid handläggningen av ett ärende kan även klaga hos JO.
JO utreder dock inte klagomål som gäller förhållanden som ligger mer än två år tillbaka i tiden.
Anonyma anmälningar utreds normalt inte heller.