Det finns en bred enighet inom byggnadsnämnden att historikern och kvinnorättskämpen Lydia Wahlström (1869–1954) bör få en gata uppkallad efter sig.
Nu har ETC Västerås låtit Statistiska centralbyrån, SCB, ta fram könsfördelningen bland gatunamn i stan.
Uppgifter från 2013 visar att det finns två kvinnliga gatunamn och 14 manliga, alltså 12,5 procent. Enligt dessa uppgifter är den genomsnittliga längden för manliga gator 330 meter och 277 meter för kvinnliga. Gatorna som är med i beräkningen bär personnamn, vilket innebär att för- och efternamn ska finnas med i gatunamnet.
Eftersom uppgifterna är från 2013 har en förteckning över nya gatunamn i Västerås sedan 2013 begärts ut. Bland gatorna där för- och efternamn förekommer har Hakon Swensons allé tillkommit. Inget kvinnligt personnamn, med för- och efternamn har tillkommit.
Gatunamnen en levande fråga
Lars Kallsäby (C), kommunalråd och ordförande i byggnadsnämnden, konstaterar att gatunamnen i Västerås är en i allra högsta grad levande fråga.
Han menar att bristen på jämvikt beror på att kvinnohistoria tidigare inte har haft en framskjuten plats i vårt samhälle.
– Börjar vi skrapa lite på ytan varje år så kommer det dock att finnas fler kvinnor som har nått sådana positioner och gjort sådana framsteg att de bör lyftas fram.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Kallsäby konstaterar att han inte kände till den historiska personen Lydia Wahlström före initiativet.
– Egentligen borde väl vi som jobbar inom politiska kretsar känna till henne. Jag tycker att i och med de här initiativen så rannsakar vi oss själva och frågar oss om det bara är gubbar som har varit betydelsefulla för politik, näringsliv, samhälle och idrott? Nej, naturligtvis inte. Kvinnorna har många gånger verkat i det tysta medan män har hörts.
Det finns dock inget mål satt för att uppnå 50-50 gällande gatunamn.
– Men när man nu vill lyfta fram personer så kommer det att komma upp både män och kvinnor. Vi diskuterar om författaren Lars Gustafsson ska få en gata. Det kommer att komma fler män, och även fler kvinnor. Jag ser det som positivt att lyfta fram olika människor med olika bakgrunder, säger Kallsäby.
Många nya gator namnges i Västerås
Miljöpartiets Håkan Wretljung är ledamot i byggnadsnämnden, och han fick med sig majoriteten bakom förslaget om att Lydia Wahlström får en gata uppkallad efter sig. Ursprungligen kom idén från partikamraten Caroline Närhi som sitter i fastighetsnämnden.
– Vi diskuterade det här i och med att i år uppkallas två gator efter två affärsmän. Då behöver vi också en gata uppkallad efter en kvinna och ur det kom idén med Wahlström, säger Wretljung, och konstaterar att eftersom det byggs mycket i Västerås just nu så bör det också finnas möjlighet att ge fler gator kvinnliga namn.
Från Moderaternas håll har också en motion lämnats om att innovatören Aina Wifalk, som i slutet av 1970-talet uppfann rollatorn, bör få en gata uppkallad efter sig.
Wretljung konstaterar att Wahlström och Wifalk är värdefulla kandidater eftersom de har gjort insatser inom jämlikhet och demokratifrågor.
– Wifalk uppfann en medicinteknisk uppfinning som skapar tillgänglighet för människor som har svårt att röra sig. Det är en fantastisk uppfinning. En demokratifråga det också – tillgänglighet, säger Wretljung.
– Vi ligger efter. Det är helt tydligt. Nu drar vi vårt strå till stacken, fortsätter han.