– Det är den bästa vårdformen man kan erbjuda gravida kvinnor. Både själva förlossningen och mödravården upplevs mycket bättre, och det medicinska utfallet är minst lika bra som annars, säger Ingegerd Hildingsson, professor i reproduktiv hälsa.
Minskad risk för fosterdöd
Hon är också forskningsledare för projektet ”Barnmorska hela vägen”, som pågick i Västernorrland under tre år. Här fick kvinnor i Sollefteå och Kramfors föda enligt modellen. För de som deltog var resultatet tydligt:
– När jag sammanställt intervjuerna är det bara lovord. Det här har skapat en otrolig trygghet hos kvinnorna, och just det, att känna sig trygg är väldigt viktigt under en förlossning, säger Ingegerd Hildingsson.
Internationella studier visar att känslan av trygghet också ger resultat – risken för kejsarsnitt minskar, färre kvinnor behöver ryggmärgsbedövning epidural, och det görs färre klipp när barnet ska ut. Enligt en brittisk sammanställning av forskningen minskar också risken för fosterdöd med 16 procent, och de för tidiga födslarna minskar med 24 procent. Forskningsresultaten är en anledning till att Svenska barnmorskeförbundet länge har drivit frågan om att möjligheten till en och samma barnmorska ska finnas även i Sverige.
– Forskningen är väldigt tydlig. Förlossningsvården behöver organiseras så att det finns ett individuellt val, förutsatt att det är evidensbaserat, kostnadseffektivt och säkert. Den här metoden uppfyller allt det, säger Eva Nordlund, ordförande i Svenska Barnmorskeförbundet.
Även erfarenheter av det pågående projektet Min barnmorska på Karolinska i Huddinge visar att vinsterna är många.
– Det är helt fantastiskt, både när vi ser till sådant som är mätbart som ökad andel helamningar vid återbesök, och i hur kvinnorna upplever trygghet och lugn när det väl är dags att föda, säger Camilla Särnholm, barnmorska som har varit med sedan projektet drog igång för två och ett halvt år sedan.
”Riskerar tappa kompetens”
Men trots de positiva erfarenheterna är Karolinska och de mödravårdscentraler som ingår i projektet just nu ensamma om att kunna erbjuda samma barnmorska hela vägen. I Skåne har ett förslag lagts men där ska beslut tas först när Karolinska är helt klara med sin utvärdering, och i Västra Götalandsregionen sa regionpolitikerna nyligen nej till att införa modellen. Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Jonas Andersson (L) menar att det finns flera skäl. Mycket jourtid för barnmorskorna är ett av dem, ett annat att kompetensen riskerar att minska.
– Det är i princip en profession att jobba med mödrahälsovård och en annan att jobba med förlossning. Vi riskerar att tappa kompetens om alla barnmorskor måste kunna allt, säger han till Göteborgs-posten.
Camilla Särnholm tycker varken att slutsatsen om försämrad arbetssituation på grund av jour eller kompetensbrist är argument som håller.
– Kan läkare hatta runt på olika avdelningar, varför skulle inte barnmorskor kunna det? För mig har det här arbetssättet inneburit en otrolig utveckling, säger hon.
Eva Nordlund håller med:
– Att kompetensen skulle försämras, det förstår jag inte. Det finns inget som talar för att kvaliteten skulle sänkas om man växlar mellan att ta hand om gravida och förlossningar, säger hon.
Går emot regerinssatsning
Regeringens satsning på förlossningsvården, där 1,5 miljarder skjuts till i år, tycker hon också talar för att fler regioner borde erbjuda samma barnmorska hela vägen. Under en presskonferens i slutet av januari betonade jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) just att vården behöver utvecklas så att fler kvinnor känner sig trygga. Och att ett sätt att göra det på är genom att den födande kvinnan och hennes närstående får träffa samma personer under vårdkedjan.
Västra Götalandsregionens nej är med tanke på regeringens satsning extra märkligt, menar Kristina Turner, på Nätverket Föda lugnt som ihop med flera andra föreningar startat ett upprop om en bättre förlossningsvård. Här kräver nästan
30 000 kvinnor att Min barnmorska ska införas i hela landet.
– Skillnaderna som finns i Sverige är fullständigt vanvettiga, vi vill se nationella riktlinjer där en barnmorska hela vägen är en självklarhet för alla som vill.
Ett stort stöd och en enorm trygghet. För Ylva Berg betydde det allt att ha en egen barnmorska genom graviditet och förlossning.
– Jag önskar att det här fanns för alla kvinnor.
Graviditetsbeskedet var glädje, men det var också en del oro. Ylva Berg kände sig nervös inför vad som väntade, inför förlossningen. Inte så att det övermannade henne, men oron fanns ändå där.
– Det kändes läskigt, att inte veta hur det skulle bli och hur jag skulle hantera det. Jag kände att jag ville ha någon med mig med erfarenhet, någon mer än min man, säger hon.
Ylva bor nära Älvsjös barnmorskemottagning, som är en av de mottagningar som är med i projektet Min barnmorska. När hon fick veta det och läste på om projektet kändes hon att det var något för henne. Ylva fick plats och tilldelades en egen huvudbarnmorska, men lärde också känna de andra två barnmorskorna i teamet. När det väl var dags för förlossning var det en lättnad att barnmorskorna redan kände henne – och hon dem.
– Vi hade ju pratat mycket under graviditeten om mina rädslor, vad jag tyckte kändes jobbigt. Jag har också en historik av lite psykisk ohälsa som dom var väl införstådda med. Att de kände till min bakgrund, och att vi pratat om hur jag kunde hantera olika saker, det gav mig en väldigt stor trygghet.
Kände sig lugn
Förlossningen blev en positiv upplevelse. Ylva kände sig lugn och trygg. Och även hennes man, som också han lärt känna barnmorskorna innan.
– Det hade nog varit mycket jobbigare för honom också om vi fött på vanligt sätt, och träffat barnmorskor som inte kände oss.
Efter bara några månader blev Ylva gravid igen. Att vända sig till Min barnmorska kändes nu självklart.
– Jag kände att jag inte vill föda på något annat sätt. Hela det här förloppet, att ha någon som man kan ringa om man har frågor, som man vet är redo när det sen drar igång, som känner en och följer med hela vägen och sen också kommer och gör hembesök efteråt, det är värt så himla mycket.
”Betydde allt”
När Ylva pratat med vänner som fött på ett annat sätt har hon blivit ännu mer övertygad – att ha en egen barnmorska hela vägen borde vara standard.
– Jag önskar att det här fanns för alla kvinnor. Man är så himla utelämnad under en förlossning, att känna sig trygg då är så viktigt. För mig betydde det allt.