Roks ordförande Jenny Westerstrand är kritisk till att man i dag kommer undan så lätt med sexköp och hon riktar udden mot rättsystemet.
– Domstolarna har helt enkelt en enorm acceptans för sexköp, och det avspeglar sig i hur man dömer.
Hon säger också att de åsikter om kön som det tidigare justitierådet Göran Lambertz gav uttryck för när han tidigare i år misstänktes för våldtäkt är som ett skolboksexempel på könskonservatism.
– Att köpa sex är ju ett väldigt könskonservativt brott där man antar att mannen har lustar som behöver tillfredsställas, och att det finns kvinnor som är mer lämpade för att göra det än an dra. Det är klart att när det sitter sådana personer på inflytelserika poster år efter år, då färgar det också praxis och alla de bedömningsfrågor som rätten till sist handlar om, säger hon.
”Känns helt fel”
En av de fyra fängelsedomarna mot sexköpare gäller en man som köpt sex av en kvinna i närheten av Rosenlund i Göteborg. Men det är inte sexköpet ensamt som ger honom två månaders fängelse, utan det faktum att han samtidigt döms för fyra fall av olovlig körning. Tingsrätten skriver i domen att straffet blir fängelse eftersom han tidigare dömts för trafikbrott.
Josephine Appelqvist, en av grundarna till den ideella organisationen Talita, har jobbat mot prostitution och för att hjälpa kvinnor som utsatts för människohandel i 20 år. När hon får höra om fallet suckar hon.
– Det känns ju helt fel, det är min spontana känsla. Då har man inte förstått vad ett sexköp egentligen gör mot den personen som det drabbar. Man blir förvånad över att det är så vi ser på sexköp i Sverige, säger hon.
Hon betonar att enskilda poliser i dag gör ett jättebra jobb för att gripa och bötfälla sexköpare. Men så länge böter är normalstraffet för att köpa sex kommer brottet inte att prioriteras högre upp i polisorganisationen, säger hon.
– Ses det inte som allvarligt av samhället så kommer det inte att prioriteras. Dessutom drabbar det ofta utländska med borgare som hamnat här, vilket jag tror bidrar till att det inte ses som det allvarliga brott och den allvarliga kränkning det faktiskt är, säger hon.
Skärpning aviserad
En skärpning av straffet för sex köp har aviserats. I början av juni kom regeringens utredning om sexbrott som bland annat föreslår att böter ska bort ur straffskalan för sexköp. Lagändringarna föreslås träda i kraft 1 januari 2023.
Jenny Westerstrand är positiv till skärpningen.
– Det är lagstiftarens sätt att komma åt att domstolen faktiskt vägrat att göra bedömningen att det här är allvarligt och att män som köper sex får smita undan. Män som köper sex har uppenbarligen pengar, och att de då får erlägga en summa blir som en avlat. De har råd att betala, och många köper sex igen och igen, säger hon.
Josephine Appelqvist säger att förslaget om att ta bort böter ur straffskalan förhoppningsvis gör stor skillnad. Men om fängelse blir normalstraffet för sexköp behöver polisen dock resurser för att hitta nya arbetssätt, betonar hon.
– Då kan de inte arbeta som de gör i dag och gripa många som erkänner och får böter. De måste arbeta annorlunda, säger hon.
Hoppas på en annan syn på den som säljer sex
Hon hoppas också att straffskärpningen kommer att leda till en annan syn på den som säljer sex.
– De måste ses som brottsoffer. Om man ser allvarligare på det här brottet skulle det kunna leda till att kvinnorna får bättre stöd, säger hon.
– I dag är det ett stort problem att utländska kvinnor i prostitution, som inte har en hallick, saknar rättigheter. Om det inte finns en hallick med i bilden – eller om hon inte är beredd att berätta om det med en gång – då har hon ingen rätt till samhällets stöd när hon kommer till oss, säger Josephine Appelqvist.
Även Jenny Westerstrand menar att stödet till kvinnorna varit för dåligt.
– Sexköpslagen är förfärligt lämnad vind för våg. Det var ju en reform där den ena delen handlade om ett tydligt och kraftigt stöd till kvinnorna. Skälet till att man kriminaliserade sexköp är att man vet vilket grovt brott det är. Men man ger inget stöd utan håller bara på att bötesfälla enskilda män, då har man inte visat varför lagen behövs, säger Jenny Westerstrand.