Det finns allt fler bostäder att hyra i andrahand i storstadsregionerna. Men det är inte vem som helst boendeannonserna vänder sig till. I Stockholm kostar det nu mer att hyra i andrahand än att låna ett par miljoner till en bostadsrätt, enligt statistik från Hyresgästföreningen, Svensk Mäklarstatistik och Blocket som DN låtit ta fram.
Samtidigt är det just människor som inte har möjlighet att få stora lån som är i behov av andrahandslägenheterna.
Steg efter lagändringen 2013
I innerstaden kostar en etta i genomsnitt 9 421 kronor i månaden att hyra i andra hand, jämfört med boendekostnaden på 8 656 kronor för den som lånar pengar och köper motsvarande lägenhet.
Över hela landet har en etta i snitt blivit 1 200 kronor dyrare i månaden sedan 2012, och i Stockholm nästan 2 000 kronor dyrare, enligt statistik från Blocket. Den som hyr en etta i Stockholm i dag får betala hela 400 kronor mer i månaden än förra året.
Förutom den allmänna bostadsbristen är förklaringen till de extrema hyrorna den nya lagen från 2013, som gjorde det lättare och mer förmånligt att hyra ut en bostadsrätt i andrahand.
– Egentligen har vi sett att både utbud och snitthyra har ökat sedan fem-sex år sedan, men det var just kring februari 2013 som vi såg ett rejält hopp bland snittpriserna, säger Linnéa Agüero, pressansvarig på annonssajten Blocket till Sveriges Radio.
Hon följer utvecklingen på andrahandsmarknaden för bostäder och menar att lagen på sätt och vis uppnått sitt syfte eftersom fler bostäder nu hyrs ut.
– De har lyckats öka utbudet för de som har råd att betala en mycket högre hyra än tidigare. Så fler andrahandsboenden av det dyrare slaget har de lyckats med.
Samma takt som bostadsbrist
Men den ökade bostadsbristen leder också till att den svarta bostadsmarknaden nu växer kraftigt. I Göteborg har problemen med olovlig andrahandsuthyrning ökat så mycket att kommunala Bostadsbolaget har låtit Störningsjouren ta över verksamheten för att ta hand om kontrollerna.
– Vi måste va på fötterna i sådana här ärenden och det tar jättemycket tid att utreda dem på ett korrekt sätt. Vi känner att vi inte hinner själva, säger Elisabet Sandberg, chef för kundservice och uthyrning på Bostadsbolaget, till tidningen Hem & Hyra.
Enligt henne finns det ett direkt samband mellan den svarta andrahandsuthyrningen och bristen på bostäder i storstadsregionerna.
– Olovlig uthyrning ökar i samma takt som bostadsbristen, fanns det inte bostadsbrist skulle inte det här problemet finnas, säger hon till tidningen.
I vissa fall är det rent kriminell aktivitet som ligger bakom, men minst lika vanligt är att hyresgäster helt enkelt inte vågar släppa sitt kontrakt även om de flyttar för att till exempel bli sambo.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Befolkningen ökar snabbare än byggandet
Efter lång tids stiltje ökade bostadsbyggandet under 2015, framförallt i Stockholm.
Samtidigt väntas befolkningen öka mer än man tidigare trott fram till 2020.
Enligt Statistiska centralbyråns senaste prognos handlar det om ytterligare 350 000 personer som ska ha någonstans att bo under kommande fem åren.
Boverket uppskattar nu att över 700 000 nya bostäder behöver byggas fram till 2025.