De vanligaste samtalen handlar om brister i lägenheten, men den senaste tiden har en ökad ekonomisk oro märkts av hos många hyresgäster.
– När kommer hyresavin? Hur mycket måste man betala retroaktivt? Vad ska man göra om pengarna inte räcker till, när man både fått en högre elräkning och en höjd hyra?
Det är några av de vanligaste frågorna, säger Marie Linder.
– Vi poängterar att det är väldigt viktigt att människor betalar sin hyra, för att inte riskera att hamna i ett läge där man inte kan behålla sin bostad.
Stadsmissionen har i flera år larmat om att den strukturella hemlösheten ökar. Det innebär att fler och fler blir hemlösa utan att ha några andra bakomliggande problem än de ekonomiska.
– Det gynnar inte samhället på något sätt att folk blir vräkta från sina hem, säger Marie Linder.
Mat istället för fritid
Hon har fått många mejl personligen ifrån oroliga hyresgäster.
– De som hör av sig är framför allt ensamstående kvinnliga pensionärer och ensamstående föräldrar. För pensionärerna är det ju svårt att göra något åt sin inkomst, där går redan alla pengar till det absolut nödvändigaste. De här höjda hyrorna och elräkningarna gör att man inte ens kan gå ut och fika en gång i månaden längre. Och för ensamstående föräldrar handlar det om att dra ner på matkostnaderna. Många som tidigare sökt bidrag till fritidsaktiviteter söker nu bidrag för mat eller kläder till barnen istället, säger Marie Linder.
Årets hyresförhandlingar har varit mer konfliktfyllda än på decennier, och över 60 tvister har hittills hamnat i medling hos Hyresmarknadskommittén.
Från början yrkade många fastighetsägare på runt 10 procents hyreshöjningar, men efter förhandlingarna har man enats om avsevärt mildare nivåer.
Trots det väntar ändå rekordhöga hyreshöjningar på många håll i landet, bland annat för de 77 000 lägenheterna i allmännyttan i Stockholm där hyran höjs med 4,45 procent – den högsta hyreshöjningen på 30 år.
Fastighetsägarna motiverar höjningarna med att kostnaderna för el, värme, vatten, sophantering och underhåll har ökat kraftigt. Hyresgästföreningen anser att fastighetsägarna måste ta sitt ansvar.
– Det är en bransch som haft väldigt gynnsamma år. Och till skillnad från den som bor i bostadsrätt så får ju inte hyresgästerna ett ökat ränteavdrag när räntorna stiger, utan vi har bostadsbidrag som släpar efter istället, säger Marie Linder.
Ställer krav på politiken
För alla som äger sitt boende finns en rad stöd att hämta, från rut och rot till elstöd, ränteavdrag och möjlighet att skjuta upp amorteringar.
Hyresgästföreningen vill att det ska bli mer jämställt mellan ägt och hyrt boende.
– Vi har föreslagit att man ska införa ett generellt hyresavdrag, och långsiktigt en mer balanserad beskattning mellan ägt och hyrt. Vi gör allt vi kan i förhandlingarna nu och sen kommer vi gå tillbaks till politiken och ställa krav på kommuner, riksdag och regering, säger Marie Linder.