Men nu framkommer det alltså att bolaget fortsatt med bedömningarna även därefter. I ett brev till RMV, som SvD läst, skriver Håkan Mörnstad att hans företag de senaste månaderna fått ta emot ett ökat antal förfrågningar om andrahandsutlåtanden på RMV:s utlåtanden.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Och Forodonts resultat går på tvärs med RMV:s. Av 20 fall som företaget tittat på, där RMV:s bedömning är att knäleden uppnått slutstadiet och att resultatet därmed talar för att den undersökta är 18 år eller äldre, stämmer den bedömningen med Forodonts i bara tre fall.
Det innebär att undersökningarna ger olika resultat i 17 av 20 fall.
”Det tycks finnas ett systemfel, och detta kan inte vara tillfälligheter”, skriver Håkan Mörnstad enligt SvD.
I brevet skriver han också att samma trend gäller tandutveckling, ”även om det rör sig om betydligt färre fall”.
Håkan Mörnstad vill inte kommentera brevet till myndigheten, men säger till SvD att Forodont använder samma metod för åldersbedömning som RMV. Han vill inte heller berätta vem som gjort bedömningarna innan han pratat med RMV.
Inte heller Ann Lemne, RMV:s utvecklingschef och projektledare för medicinska åldersbedömningar, vill kommentera Håkan Mörnstads uppgifter, men säger till SvD att myndigheten ska träffa honom så han får berätta vad han sett. De är också intresserade av vem det är som har gjort Forodonts bedömningar.
Håkan Mörnstad är inte ensam om sin kritik mot RMV. I ett debattinlägg i Läkartidningen tidigare i höst skriver rättsläkaren Fredrik Tamsen att eftersom RMV:s modell är att både visdomständer och knäled måste vara omogna för att man ska bedömas vara under 18 år, är risken för felbedömning enligt hans beräkning dubbelt så stor som RMV uppger.
”Att använda två metoder och gå på det resultat som indikerar högst ålder är en märklig form av 'benefit of the doubt'”, fortsätter Fredrik Tamsen.
Han är också starkt kritisk till användningen av magnetkameraundersökning av knäled, som han menar har magert stöd i forskningen.
– Det finns många faktorer att ta hänsyn till. Hur väger de samman de olika metoderna och gör den slutliga bedömningen? De skulle ha tagit hjälp av personer som har erfarenhet av åldersbedömningar, men också av statistiker, för att kunna utforma korrekta utlåtanden, säger han till SvD.