Bonnier, som äger Expressen, vägrar enligt Frida Sundkvist gå med på hennes ekonomiska krav för att ha fått gå på dagen.
– Jag vill ha två årslöner. Men de anser att jag inte har rätt till en sådan skälig ersättning. Det är skamligt av en koncern som Bonnier, som påstår sig hålla rätten till yttrandefrihet och meddelarfrihet så högt, säger en trött men arg Frida Sundkvist direkt efter det att förhandlingen avslutats.
Trädde fram som källa
Det var i november 2021 som den kända grävreportern Frida Sundkvist avskedades på stående fot. Detta eftersom hon agerade som anonym källa till Dagens ETC, om att en högt uppsatt chef på Expressen utreddes internt för sexuella övergrepp på en anställd. Tidningens ledning tog reda på att det var Sundkvist som pratat och sparkade henne.
Det här ledde till en av förra årets största medienyheter när Sundkvist trädde fram som källan. Dagens ETC publicerade senare ett stort granskande dokument om vidriga arbetsförhållanden på Expressen.
I Expressens sakframställan kring avskedet skriver man:
”Frida Sundkvist har offentligt lämnat en osann och kraftigt negativ bild av Expressen som arbetsplats. Vidare har hon, svepande och urskillningslöst, påstått att ledande personer på tidningen och koncernens chefer har uppträtt på ett oacceptabelt och klandervärt sätt.”
Man hävdar även att Sundkvist genom Dagens ETC:s första artikel om Expressen-chefen som utreddes för ett övergrepp, pekat ut mannens identitet. Trots att något namn aldrig publicerades.
Facket Journalistförbundet har bestridit avskedet. Nu när förhandlingarna på lokal nivå låst sig så här pass hårt, kommer det att skötas centralt framöver. Oklart när.
– Bonnier ljuger fortfarande om att jag är ett långdraget, flerårigt personalärende. Men i de skriftliga skälen framgår det att jag avskedas för att jag pratat med media. De har även uppgivit som skäl att jag ska ha spridit Expressens arbetsmaterial till andra redaktioner. Det har jag inte gjort. Jag känner mig bedrövad. För att Expressen så tydligt inte anser att medarbetare har rätt att prata om allvarliga missförhållanden.
Ledde till intern diskussion
Frida Sundkvist agerande och Dagens ETC:s granskning ledde till att Expressens lokala fackklubb i Dagens Media listade tre sätt att hantera skandalen: ”Göra en vitbok, låta huvuden rulla eller genomföra en organisationsförändring som bryter upp strukturer som inte fungerar bra.”
– Att jag visselblåste om interna missförhållanden har lett till en omfattande intern diskussion. Samtidigt har facket sedan 2017 känt till uppgifter om sexuella trakasserier, vilket är oerhört anmärkningsvärt. Vi kan konstatera att jag löste en otroligt svår situation för dem, utan att det kostade dem en enda krona. Jag kanske borde bli managementkonsult i framtiden, så att jag får betalt för mitt arbete.
Hon säger att hon är uppgiven av Expressens sätt att förhandla:
– Jag ser inte hur vi ska kunna lösa detta någonsin.
Expressens chefredaktör Klas Granström hänvisar alla kommentarer till Bonniers personalchef Paulina Holm:
– Jag kan inte kommentera ett enskilt personalärende, säger Paulina Holm.