Hoppa till innehållet

Inrikes

Expressen-reportern avskedas – tackar nej till förlikning

Bild: Zanna Nordqvist

Dagens ETC

Expressens grävreporter Frida Sundkvist hotades med sparken efter att hon läckt information till Dagens ETC om att en högt uppsatt chef på tidningen utretts internt för sexuella övergrepp. Nu avskedas hon efter att ha sagt nej till en förlikning om tre månadslöner.

Den 26 november skrev Dagens ETC att en högt uppsatt chef på Expressen utreddes internt för ett påstått sexuellt övergrepp på en anställd. Kort efter att nyheten briserat lades utredningen ner, för att man "inte funnit någon grund för påståendena". 

I ett större reportage hos Dagens ETC valde Frida Sundkvist, som var den som slog larm och fick Expressen att starta sin interna utredning, att röja sig som uppgiftslämnare eftersom att hon hotades med avsked av tidningen av just den anledningen. 

Idag meddelar Frida Sundkvist att hon avskedas formellt, efter att ha sagt nej till en förlikning om tre månadslöner. 

– Jag har sagt att det är helt uteslutet med en tystnadsklausul. Så de erbjöd utan det, tre månader, och det sa jag nej till. Visst, det är pengar, men principer är viktiga.

Vad tycker du om Expressens förslag till uppgörelse?

– Jag tycker att det är pinsamt. Det är ett tecken på att Expressen som redaktion har slutat att stå upp för principer som är yttersta vikt för hela journalistkåren. Att man avskedar en reporter som pratat med en journalist om missförhållanden är inget annat än en skandal. 

– Att de fem kollegor som jag har pratat med på redaktionen mår dåligt över att jag har uppmuntrat dem att prata med er är tråkigt. Jag är ledsen att de mår så pass dåligt, men jag tycker också att vår bransch ska kunna hantera att andra tidningar granskar oss.

Varför sa du nej till de här tre månadslönerna?

– För det är viktigt att stå upp för principer. Om jag accepterar ett avtal där Expressen inte ens i närheten av erkänner att de har gjort fel, då skulle det landa som att det är jag som har gjort något fel. 

Frida berättar att enligt fackets representant så sa Expressen på mötet att de inte kan ge mer pengar än så, "för det skulle betyda att de uppmuntrar det här beteendet". 

– Att gå och prata med en journalist om missförhållanden är det man inte vill uppmuntra. Det är signalen som det sänder. Jag skäms inte över att min arbetsgivare avskedar mig.

Vilka reaktioner har du fått efter att du berättade i Dagens ETC?

– Jag har fått fantastiska reaktioner och jag uppskattar varenda en som skriver till mig. Jag har också fått några negativa så klart och de uppskattar jag också, att folk ändå hör av sig. Men jag är otroligt glad att fler än jag anser att det här är viktiga principer att stå upp för. Alla har rätt att prata med journalister om missförhållanden.