Med 20,5 procent ser Sverigedemokraterna ut att bli näst största parti i riksdagsvalet, enligt SVT:s Valu. Framgången visar att de övriga partiernas anpassning till SD:s politik inte alls har fungerat, menar Daniel Poohl, vd Expo.
– Strategin att om vi bara tar över de frågor som SD har ägarskap på så kommer vi ta tillbaka väljarna, det funkar inte.
Sverigedemokraterna får 20,5 procent, enligt SVT:s Valu. Det är en ökning med tre procentenheter från förra valet och innebär att de av allt att döma näst största parti i riksdagsvalet. Men siffrorna ska tas med en nypa salt, menar Daniel Poohl, vd på Stiftelsen Expo.
– SD var största partiet på högersidan i valun 2018 också, så vi får se hur de här siffrorna står sig när alla röster väl är räknade, säger han.
– Men det mesta tyder ju på att Sverigedemokraterna kommer bli större än Moderaterna. Vad det sedan innebär i praktiken avgörs nog av huruvida SD kommer tillhöra den vinnande sidan eller ej.
Vad betyder det för Sverigedemokraterna om de skulle bli näst största parti?
– Det innebär ju en stor framgång och ett bevis på att de inte behöver hålla på och anpassa sig lika mycket längre, utan nu kan de köra på som de har gjort det här senaste halvåret.
Det är väl snarare så att många av de andra partierna har anpassat sig efter SD:s politik och att hela spelplanen har flyttats åt deras håll. Hur ser du på den taktiken att försöka vinna SD-väljare genom att anpassa sig och lägga sig närmare SD:s hårda politik?
– Strategin som varit, att om vi bara tar över de frågor som SD har ägarskap på så kommer vi ta tillbaka väljarna - det funkar inte. Särskilt inte om man gör en stor poäng av att SD har haft rätt hela tiden, säger Daniel Poohl.
– Det visar ju att de andra partiernas närmande inte har fungerat. Det går ju att prata om lag och ordning utifrån andra perspektiv än att hela tiden lyfta att det har med invandring att göra, även om man är Moderaterna.
Hur ser du på Vänsterparitets strategi att försöka vinna arbetarväljare på landsbygden som röstat SD?
– Det är inte så förvånande, med tanke på att de väljarna inte delar speciellt mycket alls. Många arbetare på landsbygden betraktar sig som ganska långt till höger och har en negativ attityd till invandring. Det är en väldigt lång resa för dem att göra.
Men när Dagens ETC pratar med Vänsterpartiets kommunikationschef Jenny Lindahl så svarar hon så här om strategin:
– Det är svårt att säga, det blir ju inga särredovisningar på bruksorter just nu. Men oavsett vilket så har vi inte räknat med att det ska ge ett stort genomslag det här valet. Det är snarare en långsiktig strategi. Vänsterpartiet har gått från att vara helt proletärt till att vara präglat av unga urbana akademiker och på sikt håller det inte för ett parti som oss, säger hon.
Daniel Poohl menar att det är svårt att sia om vad det skulle betyda om SD blir största oppositionsparti.
– Men det kommer ju innebära en stark omprövning hos Moderaterna, kanske också hos KD och Liberalerna. Var det här rätt väg att gå? Gjorde vi rätt? M kommer i ett sånt scenario bli tvungna att byta ut sin ledning. Och SD får en chans att cementera sin position som det stora oppositionsparitet.
Och vad skulle det betyda om siffrorna tippade över och det blev en blåbrun majoritet, där SD är största parti?
– Det skulle innebära att de har väldigt starkt mycket att lägga bakom sina krav. De har varit tydliga med att ju mer stöd vi har desto mer kommer vi att kräva i en förhandling. Det går ju att kräva mycket i politiskt innehåll, även om man inte sitter i regering. Och det sätter ju ett parti som Liberalerna i en extremt knivig situation, som utmålat sig till liberal garant. Risken är att de kommer få väldigt svårt, säger Daniel Poohl.