Professor i infektionssjukdomar vid Göteborgs universitet och överläkare på infektionskliniken vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Ska vi vänta oss fler allvarliga mutationer?
– Omikron kommer inte att vara den sista varianten som sprids. När tillräckligt många är immuna mot omikron så kommer den inte sprida sig lika bra och då kommer virusvarianter med nya mutationer ha bättre förutsättningar och bli de som sprider sig. Ju fler som har haft de tidigare varianterna, desto mindre allvarlig sjukdom kommer det sannolikt att bli för de som är skyddade genom vaccination eller genomgången infektion. Men vi vet inte det säkert.
Är vi av med pandemin när vi går in i 2023?
– Vi kommer fortfarande ha cirkulerande virus och människor som blir sjuka, varav en del blir svårt sjuka och en del kommer att avlida. En del kommer säkert att avlida i covid också under nästa år och året därpå. Men de jättehöga vågorna där massor med människor behöver iva-vård och många dör, det tror jag inte att vi kommer att se under 2023.
Hur kommer vi att se tillbaka på den svenska strategin?
– Det har varit väldigt högt tonläge från många håll om hur man borde hantera pandemin, men när man ser tillbaka tror jag att man kommer att få en mer nyanserad bild. Jag tror att man kommer fram till att beredskapen för en pandemi har varit väldigt dålig.
När tror du att vi kommer kunna leva som vanligt?
– För personer som inte har några sjukdomar kommer vi troligen att se en successiv återgång till ett normalt liv under 2022 och början av nästa år. Även om vi då har cirkulerande virus så är risken liten att man skulle bli allvarligt sjuk om man har immunitet.
Vad är den viktigaste åtgärden för att bli av med pandemin?
– Det bästa sättet är att så många som möjligt blir vaccinerade. Det gäller inte bara Sverige utan globalt, och man har kommit långt. Över fem miljarder har nu fått två doser. Det är enormt att man lyckats med det.
Agnes Wold
Professor i klinisk bakteriologi på Göteborgs universitet, överläkare på avdelningen för infektionssjukdomar på Sahlgrenska universitetssjukhuset.
Ska vi vänta oss fler allvarliga mutationer?
– Det vet jag inte. Men det som är intressant är att vaccinet skyddar oss mot alla de olika varianter vi hittills sett, på så sätt att skyddet mot svår sjukdom och död fortsatt är jättehögt, oavsett variant. Det är väldigt uppmuntrande.
Vad är den viktigaste åtgärden för att bli av med pandemin?
– Vaccinering. Det finns bara det. Vi kan inte räkna med att viruset försvinner bara för att en majoritet är vaccinerade, det kommer det inte att göra. Men har majoriteten vaccinerat sig kan vi nog ändå nå någon form av normalläge. Det kan ske trots att vissa länder inte har kommit lika långt i vaccineringen. Det är förstås bra om världens befolkning är vaccinerade, men inte för vår skull, utan för deras egen skull.
Är vi av med pandemin när vi går in i 2023?
– Jag trodde att vi var av med den efter första vågen, men detta virus överraskar ständigt. Det kommer nog komma fler vågor, men de blir mindre och mindre, och lär ebba ut med tiden.
När tror du att vi kommer kunna leva som vanligt?
– Jag tycker det är lite överdrivet när man säger att vi har så mycket restriktioner. Vi kan ändå göra väldigt mycket. När vi blir av med de restriktioner som vi ändå har nu har jag ingen aning om.
Hur kommer vi se tillbaka på den svenska strategin?
– Det är lite tidigt att säga. Om ett halvår kan det kanske vara läge för lite tillbakablick. En sak kan man säga, och det är att det var fantastiskt bra av Sverige att inte stänga ner skolor och förskolor. Det var oändligt viktigt för barnen och kvinnorna.
Ali Mirazimi
Virusforskare på Karolinska institutet.
Ska vi vänta oss fler allvarliga mutationer?
– Att det blir fler mutationer tror jag vi kan räkna med, men om de blir allvarliga vet vi inte. Vad man ser är att i stort sett alla vacciner som togs fram mot den ursprungliga varianten skyddar mot svår sjukdom och död oavsett variant. Med stor sannolikhet kommer de skydda även mot nya varianter.
Vad är den viktigaste åtgärden för att bli av med pandemin?
– Vaccinera sig är nummer ett. I Sverige har vi kommit långt, men fler behöver ta den tredje dosen. Ska effekten av pandemin försvinna behöver vaccinering gå upp även globalt. Viruset lär aldrig försvinna. Men den pandemiska effekten, den kan vi få bort med vaccination.
Är vi av med pandemin när vi går in i 2023?
– Det är svårt att säga. Men om vi jämför hur det ser ut nu med för ett år sedan har det ändå hänt väldigt mycket. Inte utifrån smittspridning, men belastningen på sjukvården, dödstalen, restriktioner och så vidare. I min kristallkula blir det ljusare och ljusare. Det enda som kan hota det är om vi får nya varianter som vaccinet inte biter på. Men sannolikheten för det är inte stor.
När tror du att vi kommer kunna leva som vanligt?
– Jag kan inte sätta något datum, men vi kommer nog få se en samhällsspridning av viruset i samband med kallare tider även framåt, men kurvan kommer plattas av år för år. Att gå från spridningen vi har nu till ingen spridning kan ta tid, men det kan också hända redan nästa år.
Hur kommer vi se tillbaka på den svenska strategin?
– Det är fortfarande för tidigt att säga. Man gör det enkelt för sig när man säger att ett visst land är bäst och sämst, de flesta länder har gjort både rätt och fel.
Anna Mia Ekström
Klinisk professor i global infektions-epidemiologi vid Karolinska institutet och infektionsöverläkare på Södersjukhuset.
Ska vi vänta oss fler allvarliga mutationer?
– Ja vi ska vänta oss flera mutationer. De kan vara mer smittsamma men det måste inte betyda att de är allvarliga. Allt tyder på att omikron har hög smittsamhet men att risken för allvarlig sjukdom och död är mycket lägre än för delta, vilket kan skynda på att pandemin tar slut genom att fler blir immuna utan att bli sjuka.
Är vi av med pandemin när vi går in i 2023?
– Jag tror det, vad gäller Covid-19. Vi borde nå en bred immunitet i världen under 2022. De sociala och ekonomiska effekterna av stängda skolor, ökad fattigdom och svält liksom ökningen av andra sjukdomar som malaria, tuberkulos och cancer kommer vi få leva med längre.
Hur kommer vi att se tillbaka på den svenska strategin?
– Jag tror att långsiktigheten liksom det breda folkhälsoperspektivet kommer att ses som positivt. Majoriteten av länderna i Europa har högre total covid-dödlighet än Sverige. Men det budskapet inte riktigt har gått fram. Sedan finns det mycket som kunde gjorts bättre i början, men det har mindre med coronastrategin att göra.
När tror du att vi kommer kunna leva som vanligt?
– Hösten 2022, men vi får nog räkna med corona och influensavågor vintertid. Utlandsresor tror jag kommer att vara problematiskt året ut då samordningen mellan länder brister och vaccinationerna släpar efter. Det är frustrerande. Vi har ett stort vaccin-överskott i rika länder, om det hade fördelats smart och rättvist skulle både pandemins direkta och indirekta effekter blivit mindre.
Vad är den viktigaste åtgärden för att bli av med pandemin?
– Att människor får vaccin även i Afrika. Bara att riskgrupper och sjukvårdspersonal blir vaccinerade räcker långt, men inte ens det har vi lyckats med. Men nu ökar vaccintillgången snabbt så målet att nå över 40% i vår är realistiskt. Vi behöver också sluta räkna antal fall, och fokusera på det som är viktigt, att minska sjukvårdsbehovet.