– Det är rekordsvåra förutsättningar, både för att budgeten inte är den egna och för att det är en högermajoritet i riksdagen. Jag har inte jättehöga förhoppningar om att det kommer gå att genomföra en progressiv socialdemokratisk politik, men jag är ändå väldigt glad att det blir Magdalena Andersson som styr nu fram till valet, säger Linn Svansbo, vice ordförande i S-föreningen Reformisterna.
Hoppas S kör egen politik
Ali Esbati, som sitter i Vänsterpartiets styrelse, tror också att det kan bli en tuff start för Magdalena Andersson.
– Det är absolut ett svårt läge. Men det är ju det mycket på grund av hur det ser ut parlamentariskt. När svenska folket gick till val 2018 gjorde dom det i tron att det fanns fyra borgerliga partier som skulle ställa SD utanför. Nu är det inte så längre. Det samtidigt som att Centerpartiet kört sitt konstiga spel har gjort att vi hamnat här.
Vad tror du om Magdalena Anderssons möjligheter att driva socialdemokratisk politik nu?
– Jag har inga illusioner om att hon kommer få igenom en massa vänsterpolitik. Men det som är bra är att avtalet som vi slöt med S och MP angående stödet till garantipensionärer fortfarande gäller, säger han.
Socialdemokraterna har bara 100 av de 349 mandaten i riksdagen. Förra gången ett ensamt parti satt i regering, för 15 år sedan, hade Socialdemokraterna 144 mandat. Då räckte det att få stöd av Vänsterpartiet och Miljöpartiet för att få igenom sin politik. Nu krävs mer, till exempel stöd av Centerpartiet. Linn Svansbo hoppas dock att Socialdemokraterna kommer fokusera på att föra sin egen politik, och inte på en politik som Centerpartiet kan acceptera.
– Visst, vi behöver tolereras av C. Men nu är det nio månader kvar till valet, då hoppas jag att det inte läggs för mycket politiskt kapital på att blidka Centerpartiet. Jag tänker att det viktiga nu blir att vinna väljarnas förtroende, att göra vår egen politik tydlig.
Magdalena Andersson måste styra på en blåbrun budget, går det att föra en socialdemokratisk politik då?
– Ja, det hoppas jag. Jag tror inte att Magdalena Andersson hade satt sig i regering annars. Hellre en S-ledd regering med en kass budget än en kass regering och en kass budget.
Kan bli lättare
Marja Lemne, statsvetare vid Södertörns högskola, tror inte att läget behöver bli så besvärligt för Magdalena Andersson trots allt. Hennes minoritetsregering har visserligen ett svagt stöd, men det kan ändå underlätta att vara ensamt regeringsparti.
– På ett sätt blir det lättare, för nu slipper de förhandla inom regeringen. Alla förhandlingar förflyttas istället till riksdagen. Sen tror jag också att det spelar roll att det snart är val. Det finns ingen anledning att lägga fram en massa propositioner nu. Partierna kommer antagligen koncentrerar sig på sin egen politik.
Den budget som Socialdemokraterna nu måste styra efter var enligt Miljöpartiet så dålig att de inte kunde tänka sig sitta kvar i regeringen. Bland annat sänks bensinskatten och det blir minskat stöd för skydd av skog. En katastrof, menar Lorentz Tovatt, klimatpolitisk talesperson för MP.
– Det är en katastrof att mitt under brinnande klimatnödläge göra det billigare att släppa ut koldioxid. Och så att helt slakta anslagen till skydd av fjällskogen, av viktiga biologiska värden, pengar som nu fryses inne. Det är en fullkomlig katastrof, säger han.
Men behöver det bli en katastrof? Går det inte att vända på detta i kommande budgetar?
– Vi har erfarenheten från tidigare gånger en högerbudget gått igenom, både 2014 och 2018, att det är ett hårt arbete och tar lång tid att återställa, det är tyvärr inget som görs över en natt. Dessutom finns risken att majoritetsförhållandena håller i sig, så det är inte nödvändigtvis så att vi kan rädda det här.
Även Johanna Sandahl, ordförande för Naturskyddsföreningen, tror att högerbudgeten gör det betydligt svårare att driva en bra klimatpolitik.
– Både de sänkta anslagen till skydd av skog och den sänkta bensinskatten är mycket negativt för miljökampen.
Vilka möjligheter har regeringen att driva klimatpolitik utanför budget och som ni skulle vilja se gjordes?
– Ett exempel är att börja utreda och fatta beslut som fossilförbud. Vi är övertygade om att ett sådant behövs, men självklart behöver det kompletteras med alla möjliga styrmedel om vi ska lyckas vara fossilfria till 2030 såsom vi tänker oss, men det är ett beslut som måste fattas inom kort för att vi ska kunna förbereda oss.