– Han har försvarat sig med att han handlat i nödvärn. Svagheten är att inga vittnen, inte heller hans Säpovakter, har uppfattat några dödshot eller slag mot honom, säger han.
Huvudpersonen själv är däremot inte särskilt nöjd med tingsrättens dom och kommenterar den på sin Facebook så här:
”Det är en felaktig dom rakt av. Åklagaren motbevisade på inget sätt min nödvärnsinvändning. Jag kommer överklaga.”
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Äventyrar riksdagskarriären
Om en eventuell hovrättsförhandling fastställer domen och den till slut vinner laga kraft är dock Kent Ekeroths ”tid som riksdagspolitiker slut”. Det säger SD:s gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson, enligt Dagens Nyheter.
Ett uttalande som Gellert Tamas anser vara följdriktigt med tanke på partiets utveckling.
– Det är intressant att jämföra detta med järnrörsskandalen. Då gick partiet långt för att behålla Ekeroth. Nu har man tidigt sagt att han måste gå om han fälls. Förklaringen ligger i partiets tillväxt. Då behövdes han men i dag, när partiet vill bredda sig och samarbeta med andra, är han i första hand en belastning, säger Gellert Tamas.
Samma analys gör Daniel Poohl, chefredaktör för tidningen Expo.
– Partiledningen har fått nog av hans dåliga rykte i en tid när man försöker närma sig andra. Hans tid som SD:s frontfigur är över, säger han.
Partiledningen må ha fått nog, men har han inte kvar ett stort stöd i väljarbasen?
– Det är bara att se på en mätning som Aftonbladet gjorde efter att anmälan om misshandel blev känd i november 2016. En tredjedel av SD:s väljare tyckte han skulle lämna sitt uppdrag i justitieutskottet direkt. Endast 8 procent hade stort förtroende för honom, säger Daniel Poohl.
Exakt vad som händer med Kent Ekeroths riksdagsplats vill vare sig Gellert Tamas eller Daniel Poohl sia om. Även om Mattias Karlsson förklarat honom icke önskvärd vid lagakraftvunnen dom har han möjlighet att vara kvar som politisk vilde.
Den största frågan är snarare hur stort avstånd partiet egentligen kommer att ta från Kent Ekeroth. Enligt författaren och journalisten Anna-Lena Lodenius kan han mycket fortsätta verka för partiet i periferin.
– Jag spekulerar bara, men antingen bränner han sina skepp och blir politisk vilde eller så ligger han lågt och har då möjlighet att ta uppdrag åt partiet. I ett parti som är rätt dåliga på att odla internationella kontakter sticker han ut. SD har gott om pengar. De kan säkert arvodera honom som konsult, kanske som mellanhand till andra partier och organisationer, säger hon.
– Järnrörsaffären är ju ett bra exempel på hur partiet agerat på ett sätt utåt för att sedan göra något helt annat inåt. Med Erik Almqvist visade partiet att de inte tvekar att anlita någon de säger sig ta avstånd från, säger Gellert Tamas.
– Man kan väl konstatera att det här nog inte är den sista rubriken vi ser med Ekeroth, säger Daniel Poohl.