Det är förmiddag på Ängens familjecentral i Örebro. Ebbe leker i rutschkanan och pappa Jonas Samuelsson tittar på. Trots att han har varit hemma med Ebbe på deltid i sex månader så är han ändå en av de pappor som drar ned statistiken.
– Jag har tagit ut semester och övertid och har inte behövt använda så många föräldradagar, säger han.
I dag tar män ut lite drygt 24 procent av dagarna i föräldraförsäkringen. Även Jonas kommer nog att hamna ungefär där. Och trots att han verkligen har uppskattat tiden hemma med sina två barn och trots att han ser fördelarna med att de båda föräldrarna turas om så vill han inte han inte ha en så kallad tredje pappamånad, alltså ytterligare 30 dagar som viks åt vardera föräldern i föräldraförsäkringen.
– Nej. Jag tror att alla som har möjlighet faktiskt väljer att dela. Jag och min sambo har klarat det, men vi ser att det blir mindre pengar att röra sig med när jag är hemma. Om det är så att en månad till viks åt pappan så är ju risken att den månaden aldrig tas ut om familjen inte har råd, säger Jonas.
”Kvotering ger effekt”
Ebbe åker ned för rutschkanan en gång till och rakt in i pappas famn med ett stort leende. Det är mer av det här som Socialdemokraterna vill se. Fler pappor som är hemma med sina barn. Därför att forskning visar att det är bra för fördelningen av arbetet i hemmet och för kvinnors position på arbetsmarknaden. Och därför lovade partiet för några veckor sedan att en tredje pappamånad kommer att införas under nästa mandatperiod om partiet får makten.
– Kvotering av månader är det enda som ger effekt när det gäller mäns uttag. Alliansens försök med jämställdhetsbonus har inte lett till någonting. Men införandet av de tidigare pappamånaderna ökade uttaget, säger Ylva Johansson (S), jämställdhetspolitisk talesperson i Socialdemokraterna.
När den första och andra pappamånaden infördes 1995 respektive 2002 ökade männens uttag av föräldradagarna med ungefär två procentenheter. Om det skulle få samma effekt vid en tredje pappamånad så skulle alltså männens uttag öka från dagens 24,8 procent till 26,8 procent.
Men redan i dag är pappor i genomsnitt hemma i tre månader. Samtidigt som en fjärdedel av papporna inte alls har låtit sig påverkas av de två pappamånader som redan finns och inte tar ut en enda föräldradag under barnets första två år.
”Det är så vi jobbar”
Ytterligare en pappamånad är därför inte tillräckligt, säger många. Bland andra Svend Dahl, utredare i regeringens utredning om män och jämställdhet som lämnades in i februari i år.
– En tredje pappamånad är ett litet steg i rätt riktning men det löser inte problemet med bristande jämställdhet, säger han.
I utredningen skriver Svend Dahl och hans kollegor att en individualisering av föräldraledigheten är det bästa sättet att uppnå jämställdhet, både i hemmen och på arbetsplatserna. En tredelning med möjlighet att överföra den tredje delen till en tredje person som inte är vårdnadshavare skulle också vara en bra väg enligt utredarna för att ge möjligheter till familjer som inte är rena kärnfamiljer.
S borde gå längre
Även Joa Bergold, utredare på LO, tycker att S skulle kunna gå längre än att införa en tredje pappamånad.
– Det i sig är ett ganska mesigt steg, men det är ju bra att de tar steget nu efter att ha tvekat och velat så länge, säger hon.
Hon vill också helst se en individualisering av föräldraförsäkringen.
– Det skulle tvinga arbetsgivarna att anpassa sig efter att både män och kvinnor är hemma och inte som idag förutsätta att kvinnorna är de som sköter omsorgen och därför är hemma längre och jobbar deltid samtidigt som män jobbar mer än heltid, säger hon.
Men Ylva Johansson (S) säger att man måste ta det steg för steg.
– Det är så vi jobbar, säger hon.
– Så småningom tar vi fler steg och mitt mål är också att vi ska ha en helt individualiserad föräldraförsäkring, men det kommer inte att bli verklighet under nästa mandatperiod, säger Ylva Johansson.
Så tycker partierna om pappamånaderna:
Vänsterpartiet: Inför individualiserad föräldraförsäkring
”De enda större förändringarna i fördelningen av mäns och kvinnors uttag av föräldraledighet som åstadkommits sedan försäkringen infördes på 1970-talet har skett som en följd av att 60 dagar har reserverats och inte kan överlåtas till den andra föräldern. Därför vill Vänsterpartiet införa en individualiserad föräldraförsäkring. Hur föräldrar ska förmås att fördela ansvar för hem och barn lika är en av de mest centrala jämställdhetsfrågorna.”
Socialdemokraterna: Inför en tredje månad
”Det ska totalt vara 90 dagar som inte går att överlåta till den andre föräldern. Vi kombinerar den tredje mamma- och pappamånaden med en jämställdhetsmiljard och räcker ut handen till andra politiska partier och arbetsmarknadens parter och säger att vi vill resonera med dem om hur vi bäst använder den. Jämställdhetsmiljarden räcker till exempel till att höja ersättningen till 90 procent under de nya reserverade månaderna.”
Miljöpartiet: Tredelad föräldraförsäkring
”Miljöpartiet vill att minst en tredjedel används av vardera föräldern, genom att öronmärka dagar. Det ger män och barn möjlighet till närmare kontakt – och kvinnor större frihet att göra vad de vill.”
Centerpartiet: Inte fler pappamånader
”För oss är det viktigt att båda föräldrarna får möjlighet att vara lediga med sina barn. Den jämställdhetsbonus som vi tillsammans med alliansen infört uppmuntrar till att det blir ett jämnare uttag av föräldraledigheten. Den gör så att de föräldrar som delar lika får en bonus i form av extra pengar. Vi tycker att bonusen fungerar bra och därför vill vi öka den. Däremot vill vi inte tvinga föräldrar att dela på föräldradagarna och vill inte se en kvoterad föräldrapenning.”
Folkpartiet: Inför en tredje månad
”Inför ytterligare en öronmärkt månad åt vardera föräldern i föräldraförsäkringen. Föräldraförsäkringen ska tydligare stimulera vårdnadshavare att dela på föräldraledigheten genom en jämställdhetsbonus och ytterligare en öronmärkt månad åt vardera föräldern.”
Moderaterna: Inte fler pappamånader
”Jag tycker att jag från mitt parti har en öppning att göra något mer, men jag har inte gett ett speciellt svar att det måste vara en tredje pappamånad. Man kan tala om jämställdhetsbonus och andra åtgärder som jämnar ut. Det är extremt viktigt att fortsätta utvecklingen med fler kvinnor som arbetar heltid för att skapa grunden för jämställdhet.” – Fredrik Reinfeldt
Kristdemokraterna: Slopa de båda pappamånaderna som finns
”Båda föräldrarna ska ha samma möjligheter men det är föräldrarna – inte politiker – som ska bestämma hur dagarna används. Att låsa dagar till bara en förälder gör att dessa ofta inte används och barn får mindre tid hemma.”
Sverigedemokraterna: Slopa pappamånaderna
”Sverigedemokraterna ser däremot med stor oro på förslag om att staten i ännu högre utsträckning än idag ska lägga sig i hur föräldrarna väljer att utnyttja föräldraförsäkringen. Enligt Sverigedemokraternas synvinkel är det föräldrarna som är bäst lämpade att avgöra hur fördelningen mellan föräldrarna vad gäller föräldraledighet ska se ut. Vi vill att föräldrarna ska ges fullständig frihet att avgöra hur föräldraförsäkringen ska utnyttjas.”