– Jag har inte hört om ett enda fall där det fullkomligt otvivelaktigt demonstrerats, säger Marc Lipsitch, epidemiolog på Folkhälsoinstitutet på Harvards Universitet till New York Times.
Jan Albert, professor i smittskydd på Karolinska institutet håller med. Han har inte sett något fall där man med ett laboratoriskt säkert test sett att det var covid-19 vid första testet och sedan covid-19 igen.
– Skulle det vara vanligt förekommande hade vi sett de rapporterna, säger Jan Albert till Dagens ETC.
En smittskyddsläkare beskriver för New York Times att en förklaring kan vara att viruset ligger kvar i gömda delar av kroppen och sedan återvänder till ytan vilket uttrycker sig som ett andra insjuknande, liknande hur ebolaviruset beter sig. Jan Albert kan varken bekräfta eller dementera den teorin.
– Men jag tror att om man har bekräftad smitta, framför allt bekräftade antikroppar, kan man räkna med att man är immun mot att bli allvarligt sjuk åtminstone i ett halvår. Det går aldrig att säga inom biologi att det aldrig skulle förekomma avvikelser, men det har inte skett under den tid vi kunnat titta på det här världen över, säger Jan Albert.
”Rätt solida bevis”
I Kina, Sydkorea och Japan såg man tidigt fall där personer verkade ha smittats två gånger. I en studie där 285 sådana fall ingick visade de flesta upp symptom två månader efter första positiva testet hade gjorts. Men man kunde inte hitta levande virus och personerna hade inte smittat andra under den tiden.
– Det var rätt solida epidemiologiska och virologiska bevis på att återinfektion inte hade skett, i alla fall inte för de personerna, säger Angela Rasmussen, virolog på Columbiauniversitet, till New York Times.
I juni kom en större studie ut som visade att antikroppar kan försvinna oroväckande snabbt. Hos 40 procent av de som fått milda symtom i studien hade antikropparna sjunkit till oupptäckbara nivåer efter bara två månader.
– Det är en av de frågor som gör att man får vara försiktig med långdragna slutsatser för hur länge man har immunitet. Att antikroppar sjunker är i sig ingenting konstigt, de är så de fungerar. Men det är väldigt troligt att har man en gång reagerat med antikroppar kommer man att reagera snabbare och starkare nästa gång. Det går kanske inte att skyddas mot att bli infekterad, men mot att bli allvarligt sjuk.
Jan Albert beskriver immunsystemet som väldigt komplex, förutom t-celler och b-celler så finns även andra komplexa immunfunktioner som är involverade i att ge skydd eller partiellt skydd.
– Immunitet och skydd mot infektion är inte svart eller vitt, det är gradskillnader. Vaccination mot exempelvis mässling gör att du blir skyddad mot sjukdomen, men viruset kan fortfarande infektera och föröka sig lite grann, säger han.